Skottlands i stort sett utrotade vildkatt får hjälp från Sverige
I fjol kom en studie fram till att den skotska vildkatten troligen är “funktionellt utrotad” i Skottland. Nu inleds ett nytt projekt för att den ska kunna återvända till de skotska skogarna.
Den skotska vildkattens släktträd är inte helt enkelt att reda ut. Det har genom genetiska studier konstaterats att det inte är en egen art. Den är inte ens en underart till den europeiska vildkatten (Felis silvestris silvestris), som i sin tur är en underart till vildkatten (Felis silvestris). Den skotska vildkatten är genetiskt samma art som den europeiska vildkatten.
Anledningen till att den skotska vildkatten utrotats i Skottland handlar också om gener. I en studie häromåret granskades 300 katter som utseendemässigt ansågs vara vildkatter. Forskarna upptäckte att alla tillhörde samma genpool som tamkatter (Felis catus) och en stor majoritet av dem var hybrider. Tamkatter och vildkatter har helt enkelt parat sig så pass mycket att skillnaden mellan arterna suddats ut. Skotska vildkatter anses därmed vara “funktionellt utrotad”.
Internationella naturvårdsunionen IUCNs kattspecialister konstaterade i en rapport tidigare i år att för att rädda den skotska vildkatten i det vilda så måste det födas upp och släppas ut vildkatter. Det är här Nordens Ark i Sverige kommer in i bilden.
Med finansiering från EU lanseras nu samarbetsprojektet Saving Wildcats för att återetablera den vilda populationen av skotsk vildkatt. Nordens Ark kommer hålla ett flertal avelspar av skotsk vildkatt så att det kan placeras ut ungar i Skottland.
Emma Nygren, bevarandebiolog på Nordens Ark, säger att det ska bli “superspännande” att jobba med Royal Zoological Society of Scotland.
– Vi har tidigare jobbat tillsammans med pallaskatt så det är kul att vi kan fortsätta arbetet med kattdjur. Nordens Ark har ju jobbat mycket med utplantering av fåglar, amfibier och insekter tidigare så det är extra spännande att arbeta mer med däggdjur.
Hur ska projektet arbeta för att förhindra fortsatt hybridisering?
– Det är svårt att lösa. Det hade varit önskvärt med krav på att alla som har katter ute måste låta dem steriliseras, men det är väldigt svårt att få igenom eftersom det är en känslig fråga. I Skottland jobbar man med att försöka påverka människor som har utekatter, men också med markägare och nationalparker för att skapa tamkattfria zoner. Skulle det etableras en större population vildkatter så kan de antagligen hålla tamkatterna borta.
Om allt går som det ska får Nordens Ark den första honan redan innan jul och den första hannen i början på nästa år. Honan är avkomma från en viltfödd skotsk vildkatt-hona i Skottland medan hannen är en europeisk vildkatt som kommer från en annan djurpark. Med lite tur kommer vildkatterna få kattungar redan sommaren 2020. Den första utsättningen är planerad till 2022 i Cairngorms nationalpark i Skottland.
Läs även:
• Vildkatten är troligen i stort sett utrotad i Skottland
• Ny population av sällsynt europeisk vildkatt