Gå till innehållet

Skogsskydd räddar människoliv i Amazonas

Det dör betydligt färre människor i luftvägssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar i områden där skogen får stå kvar. Det visar en ny studie på regnskogsområden i Brasilien.

När regnskog avverkas bränns ofta marken för att skapa förutsättningar för jordbruksmark – oftast antingen odlingar till foder åt boskap eller marker där boskap kan beta. Under 2019 brändes nästan 70 000 kvadratkilometer skog i Amazonas. Dessa bränder ökar koncentrationen av hälsofarliga partiklar i luften, som i sin tur ökar antalet sjukhusvistelser och dödsfall på grund av luftvägssjukdomar. År 2010 dog ungefär 340 000 människor globalt enbart på grund av partiklar från skogsbränder.

I områden där skogen får stå kvar är risken för dessa sjukdomar betydligt mindre för lokalbefolkningen. Det visar forskare från Bonns universitet som undersökt hundratals kommuner med olika nivåer av skyddad natur och med ungefär 4 miljoner boende i Brasilien. Forskarna uppskattar att cirka 680 människoliv i de här områdena räddades varje år tack vare de minskade luftföroreningarna när skogarna fick stå kvar.

Att bränna ner regnskog, vilket oftast görs för att gynna köttkonsumtionen, orsakar därmed inte bara stora försämringar för klimatet och den biologiska mångfalden utan även för människors hälsa.

– Vår studie har två budskap. För det första att skövlingen av regnskogen kan hejdas på ett framgångsrikt sätt. Och för det andra att detta inte bara gynnar mångfalden av arter och det globala klimatet, utan också mycket specifikt och mycket snabbt lokalbefolkningen. Detta är en aspekt som fortfarande beaktas i alltför liten utsträckning när man bedömer skyddsåtgärder, förklarar Jan Börner vid Institutet för livsmedels- och resursekonomi (ILR) vid Bonns universitet.

Källor: Communications Earth & Environment och University of Bonn

Mer att läsa