Gå till innehållet

Skogshjälten Mats Karström blir hedersdoktor på SLU

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i år utsett sex hedersdoktorer. En av dem är biologen och skogsräddaren Mats Karström i Vuollerim.

Som en av fakulteten för skogsvetenskaps nya hedersdoktorer har biologen Mats Karström i Vuollerim utsetts. Han är en av Sveriges främsta skogsräddare genom tiderna och har bidragit till att skydda över 100 skogar. Dessutom har han under snart 40 år lyft fram och ökat kunskapen om de stora biologiska värden som är knutna till skogen i norra Sverige.

Inventering av skyddsvärda skogar

Mars Karström var bland de första att använda rödlistade arter i naturvårdsarbetet och har utvecklat en inventeringsmetodik som bygger på värdepyramider med olika indikator- och signalarter. Ett system som nu är väl integrerat i den svenska naturvårdsinventeringen.

– Mats Karströms unika pedagogiska förmåga och starka vilja att lära ut har uppskattats av såväl studenter vid SLU som ett stort antal svenska och utländska forskare som genom åren fått hjälp att samla in data i skogarna kring Vuollerim i Lappland. Han har på ett avgörande sätt inspirerat många att läsa vidare vid SLU för att lära sig mer om skog och biologisk mångfald, skriver SLU.

Hedersdoktorerna kommer att promoveras den 5 oktober 2024 i Uppsala och håller dagen innan öppna föreläsningar.

2023 utsågs norska skogsforskaren Anne Sverdrup-Thygeson till skoglig hedersdoktor vid SLU. Läs mer om henne här.

Vad är en hedersdoktor?

För SLU uppfyller en lämplig kandidat till skoglig hedersdoktor minst ett av följande tre kriterier:
• Särskilt framstående vetenskapsidkare, svenska eller utländska, inom fakultetens vetenskapsområden.
• Företrädare för näringsliv och samhälle eller personer som studerat/verkat vid fakulteten och som gjort mycket framstående insatser, nationellt eller internationellt, vilket främjat fakultetens verksamhetsområden och utveckling.
• Personer vars praktiska eller vetenskapliga verksamhet bidragit till utvecklingen av fakulteten eller dess verksamhetsområden eller författare och konstnärer som behandlat ämnen inom fakultetens intresseområden.

Nomineringen ska stödjas av minst tio fakultetsmedlemmar.

Källa: SLU

Källa: SLU

Mer att läsa