Just nu pågår 35-40 större bränder runt om i länder. Flera av dessa är utom kontroll och i Hälsingland brinner just nu hela 8500 hektar. Läget är akut med brist på personal och resurser inom räddningstjänsten på flera håll. Frivilliga, hemvärnet och försvarsmakten hjälper till samtidigt som allt fler byar evakueras.
Läget för skogsbränderna i Sverige blir på sina håll allt mer akut. I Hälsingland visade sig branden vara betydligt större än man tidigare trott. Under onsdagen uppgavs den vara 2500 hektar stor. Enligt nya uppgifter från en flygspaning är det hela 8500 hektar som brinner och det sprider sig fort. Ytan kan jämföras med bränderna i Västmanland 2014 som var sammanlagt 14 000 hektar. Se kartor över bränderna i Hälsingland här.
Flera byar i brändernas närhet har tvingats evakuera. Det gäller till exempel Kårböle i Gävleborgs län, Högbränna och Tallberg i Västerbottens län, samt Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen i Jämtland.
Vad kan privatpersoner göra?
Idag torsdag anländer två vattenbombningsplan från Frankrike för att hjälpa till i kampen mot bränderna och Sverige får även hjälp från Italien och Norge, men det finns fortfarande möjlighet att hjälpa till som privatperson. Enligt Krisinformation.se behövs insatser på flera platser. Kom ihåg att uppge var du bor och vad du kan hjälpa till med.
Ljusdals kommun
Telefonnummer 076-767 98 19 eller e-post krisinfo@ljusdal.se
Härjedalens kommun
Kontakta kommun@herjedalen.se eller Frivilliga resursgruppen, FRG, Eva-Lotta Lundin 070-361 86 34.
Jokkmokks kommun
Frivilliga söks som kan hjälpa till med släckningsarbetet. Ring Thomas Andersson, räddningstjänsten, på telefon 070-311 36 71.
Älvdalens kommun
Mejla till frivillig@alvdalen.se om du kan hjälpa till i släckningsarbetet.
Du kan också hjälpa till genom att inte grilla, inte slänga fimpar eller glasflaskor i naturen, samt vara uppmärksam på om andra grillar eller om du ser att det brinner.
Observera att det inte alltid är lämpligt att ringa SOS Alarm. Frågor om pågående bränder och olyckor ska ställas till 113 13. Polisen nås via 114 14 för icke-akuta ärenden.
Källor: SVT, Krisinformation och Ekot