Skogsbolag stämmer Greenpeace på miljardbelopp – kan bli slutet för organisationen
Det kanadensiska skogsbruksbolaget Resolute Forest Products har stämt Greenpeace på flera miljarder kronor. Enligt miljöorganisationen är det en grundlös anklagelse för att försöka tysta kritiken mot bolagets metoder. Skulle det bli en fällande dom kan det innebära slutet för Greenpeace.
Greenpeace menar att Resolute Forest Products, ett av Nordamerikas största skogsbolag, förstör viktiga delar av Kanadas orörda skogar och att de inte följer de hållbarhetsregler som satts upp. Organisationen har påpekat detta offentligt i flera år. Istället för att försöka förbättra sitt arbete har nu Resolute Forest Products stämt Greenpeace och individuella aktivister på sammanlagt ungefär 2 miljarder kronor. De använder en serie lagar som skapades för att åtala maffian i USA och innebär i korthet att skogsbolaget hävdar att Greenpeace och aktivisterna uppmuntrar kriminellt beteende.
– Yttrandefrihet är inte bara en grundpelare för att försvara miljön, det är också viktigt för några av Resolutes kunder. En undersökning från Greenpeace visar att många företag som är beroende av yttrandefrihet, tillhör Resolutes kunder. Den här undersökningen visar att några av världens största bokförlag, så som Penguin Random House, HarperCollins, Simon & Schuster och Hachette, köper papper från Resolute och därmed stöder företaget som aktivt hotar en fundamental rättighet som är livsviktig för oss alla, skriver Greenpeace.
Resolutes metoder att stämma miljöorganisationer är inte ny. Redan 2013 försökte de få Greenpeace och två av dess anställda åtalade för förtal och “hindrande av affärsverksamhet”. 2014 stämdes även Rainforest Alliance när organisationen skulle publicera en granskning som visade att inte Resolute följde reglerna i Forest Stewardship Councils (FSC) regler. Dessa åtal lades ner, men nu har Resolute istället bestämt sig för att stämma Greenpeace i USA och internationellt på miljardbelopp.
Vad kan då detta få för konsekvenser?
– För det första måste de ses i ett större sammanhang: stora bolag har under senare år allt mer använt sin ekonomiska makt till att inskränka yttrandefriheten med stämningar som primärt handlar om att skrämma eller trötta ut kritiker, säger Charlie Holt, rådgivare på Greenpeace internationella juridiska enhet. Resolute anlitar faktiskt en advokatfirma som Donald Trump tidigare har anlitat för att skrämma kritiker. Resultatet av stämningarna kan ge konsekvenser om fler företag inspireras att använda samma taktik mot medier, medborgare och organisationer som kritiserar dem. För det andra är stämningarna så stora och omfattande att de kan hota Greenpeace som organisation. Vi riskerar inte bara en miljardnota utan även att alla vår aktiviteter – allt från efterforskningar till informationskampanjer och insamling – bedöms som kriminella.
Greenpeace uppmanar nu alla som värnar om naturen och yttrandefriheten att skriva under en protestlista mot Resolute och samtidigt uppmana bokförlagen att sluta samarbeta med det hårt kritiserade skogsbolaget.
• Skriv under protestlistan här.
Källor: Greenpeace USA och Greenpeace Sverige