Haiti är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av massutrotning av arter. Fler än hälften av landets arter beräknas vara borta år 2035.
Det visar en ny studie från Temple University där forskaren Blair Hedges i årtionden letat igenom Haitits regnskogar efter nya och sällsynta arter. Han blev själv chockad av resultatet i sin senaste forskning – att Haiti har förlorat 99 procent av alla sina orörda skogar och att avskogningen förväntas leda till att mer än hälften av landets arter utrotats redan till år 2035.
LÄS ÄVEN: • Nya tecken på en massiv utrotning av småkryp
I skogsområdena levde många arter som inte finns någon annanstans och Blair Hedges menar att vi otvivelaktigt befinner oss i en global massutrotning av arter.
– Jag tror Haiti antagligen är den värsta platsen i världen att vara en art. Vi borde alla lära oss av berättelsen om Haitis förlorade biologiska mångfald, när det gäller våra egna vildmarksområden och floder, säger Stuart Pimm, bevarandeekolog vid Duke University, som inte var involverad i studien.
LÄS ÄVEN: • FN: Bevara biologisk mångfald annars dör vi också ut
Blair Hedges leder nu ett projekt kallat Haiti National Trust, som planerar att köpa en av landets sista bergtoppar som har orörd skog.