Skillingeskogen räddades från exploatering
När Sveaskogs populära friluftsområde lades ut för försäljning med annonstexten “havstomt med exploateringsmöjlighet” väcktes kamplustan i Simrishamns kommun. Efter en kort och effektiv kamp har den nu räddats.
Det 11,7 hektar stora området sydväst om byn Skillinge på Österlen består av en skog som är klassad som jordbruksfastighet. Halva området är skyddat av strandskyddet och de uppåt 200-åriga tallarna är en viktig del av vind- och erosionsskyddet på platsen. När Sveaskog anlitade en lokal mäklare för att sälja fastigheten 2021 var dock priset långt över de ungefär 1,5 miljoner kronor som den var värderad till. Det låg istället på 5,5 miljoner kronor och köpare lockades med att platsen sades vara en “havstomt med exploateringsmöjlighet”.
En av dem som reagerade på annonsen och exploateringshoten mot Skillingeskogen var Skillingebon Amber Grimfalk:
– Det har varit en makaber historia från den första mäklarannonsen som mellan raderna skrev att den skyddade platsen kunde exploateras. Det är ingen “herre jösses-skog” med många sällsynta arter och höga naturvärden, men här nere i monokulturlandskapet är den unik med sina nära 200-åriga tallar och snår som är ett eldorado för tättingar och insekter. Och framför allt är den ett skydd mot den enorma vinden som vi alltid har här nere i Skillinge.
Hur gjorde ni för att försöka stoppa exploateringsplanerna?
– Vi ringde lokaltidningen och lokalradion, som är en viktig del för att skapa opinion lokalt. Vi startade snabbt Facebookgruppen Bevara Skillinge skog och ordnade protestlistor som spreds både digitalt och fysiskt i butiker – allt det här klassiska. Man måste peppa människor att använda sina rättmätiga röster vid sådana här tillfällen.
Amber berättar också att de hade en bra arbetsgrupp i nätverket med olika kompetens – konstnärer, administratörer, fotografer, skribenter, biologer och både nyinflyttade och folk som bott i området länge.
– Alla omfamnades och inkluderas och kampen var solidarisk.
Från kommunen var det dock tyst. Nätverket försökte ha en dialog och bad om besked, men fick ingen kontakt.
– Kommunen kallar sig för “Sveriges vackraste” och framhåller gärna de gröna lungorna längs stranden. Men i slutändan blir de ofta omvandlade till tomtmarker och blir sedan ett minne blott. Det är ont om vandringsområden här i närheten, berättar Amber.
Det fanns därför en stor oro för att även Skillingeskogen skulle omvandlas till “havstomter”. Men så skedde en helomvändning. Plötsligt hade Sveaskog gått med på att sälja fastigheten till Simrishamns kommun för 3,5 miljoner kronor. I ett pressmeddelande tackar lokalpolitikerna de engagerade invånarnas kamp som “synliggjort hur betydelsefullt området är för byn”.
Även Björn Larsson, fastighetschef på Sveaskog, är nöjd med affären och självkritisk till kommunikationen kring skogen:
– Det känns väldigt bra att kommunen nu köper denna skogsfastighet. Den här affären har engagerat många medborgare och fått uppmärksamhet till följd av en olycklig mäklarannons som antydde något helt annat, än vad vår intention varit. Vi har anledning att vara självkritiska. Vår önskan har hela tiden varit att sälja marken till någon som kan förvalta den på bästa sätt och där ser vi kommunen som en bra köpare.
Gladast är nog troligen Amber Grimfalk och alla andra engagerade i området som slipper se sin strandnära skog omvandlas till ännu fler tomter.
– Vi är jätteglada! Det här är en liten seger, men den kanske är symbolisk. Vår lilla skog känns så futtig i jämförelse med de stora skogsområdena som hotas längre upp i landet men varje strid för skogarna är viktig. Sveaskog är bara en av alla jättarna som vi får kämpa mot. De har alltid vackra programförklaringar och regelverk att gömma sig bakom och det är svårt för den lilla människan att stå emot. Man känner sig väldigt liten.
I det här fallet vann dock en hårt kämpande David mot Goliat.