Gå till innehållet

Skalbaggen som lever sitt liv i 48-timmars­cykler

Varannan kväll går den svarta skalbaggen på dejt.

Holotrichia parallela är en skalbaggsart som lever i Asien och tillhör samma familj som den i Sverige förekommande ollonborren. Ny forskning på den asiatiska skalbaggen visar att den har ett ganska speciellt liv. Medan de flesta djur och växter är anpassade till ett liv som följer 24-timmarscykler och förändrar både sin ämnesomsättning och sitt beteende beroende på tiden på dygnet så har Holotrichia parallela istället anpassat sig till 48-timmarscykler.

– 24-timmarsrytmer i fysiologi och beteende är vanligt förekommande i organismer från bakterier till människor, men observationer av 48-timmarsrytmer i naturen är sällsynta, säger professor Joanna Chiu, ordförande för institutionen för entomologi och nematologi vid UC Davis och expert på dygnsrytmer, som inte var inblandad i studien.

Varannan natt gräver nämligen honorna sig upp ur jorden. De klättrar upp på en värdväxt och släpper ut feromoner för att locka till sig hanarna. Hanarna “luktar” med sina antenner, precis som många andra insekter, och forskarna kunde se att hanarna också anpassat sig efter den här höjdpunkten på sina tvådygnscykler. Inför honornas nattliga feromonutsläpp blev hanarna känsligare för att fånga upp lukter. De kommande knappt 48 timmarna var de inte alls lika mottagliga. De har uppenbarligen också anpassat sig till tvådygnscyklerna.

Varför och hur skalbaggarna lever efter dessa 48-timmarscykler är ännu okänt.

Källor: University of California och Current Biology

Mer att läsa