Skådarhjälpens Nationalcykelrally 6-14 juni ska hjälpa skräntärnan
Med start på lördag den 6 juni är det återigen dags att fågelskåda till fots eller med cykel i Skådarhjälpens Nationalcykelrally. Det är ett projekt startat av eldsjälen Pär Lydmark för att samla in pengar till välgörande ändamål och samtidigt, om man vill, tävla i fågelskådande. I år går pengarna till BirdLife Sveriges projekt för att hjälpa skräntärnan.
Skådarhjälpens Nationalcykelrally pågår under nio dagar mellan den 6 och 14 juni. Under den här tiden gäller det att se så många fåglar som möjligt antingen till fots eller enbart med hjälp av cykel som transportmedel.
– Ha på dig handkikaren hela vägen och tänk inte att du ska skåda när du har “kommit fram” till det stället du är på väg till. Finessen med det här sättet att skåda är ju att man kan börja skåda så fort man kommit utanför dörren! Annars gäller väl som vanligt att man bör försöka ta sig till så många olika miljöer som möjligt under de här nio dagarna för att maximera sin artlista, säger Pär Lydmarks som tips inför starten på lördag.
Tanken är att man för varje art som ses ska skänka minst en krona till BirdLife Sveriges plusgirokonto (19 94 99-5, märk inbetalningen med Skådarhjälpen). Helst ska du rapportera arterna du ser via Artportalen.se, men om du inte förstår dig på det systemet är det naturligtvis välkommet att du skänker pengar ändå.
Pengarna går i år till BirdLife Sveriges projekt skräntärna. Skräntärnan är världens största tärna och även om den i senaste rödlistan har ändrats till “nära hotad“, efter att i tio år ansetts “sårbar”, så är den fortfarande hotad. På vissa håll i exempelvis Södermanland har antalet minskat kraftigt. Den har en av sina få häckningsplatser i Östersjön och hotas där bland annat av predation från framför allt mink, men även till viss del av havsörn och trutar. Naturvårdsverket och flera länsstyrelser är involverade i ett nationellt åtgärdsprogram för skräntärnan som pågått sedan 2007 och som sträcker sig till år 2016. Projektet skulle dock behöva mer resurser och här kan Nationalcykelrallyt ge ett extra bidrag.
I fjol samlade Nationalcykelrallyt in pengar till ortolansparven – hur mycket pengar blev det till slut?
– Vi fick in drygt 6500 kronor! Det var ju första gången vi körde, och jag tror det är svårt att matcha siffrorna mot vad vi brukar dra in till Musikhjälpen (senast över 21 000 kronor) eftersom vi inte har den draghjälpen här som Musikhjälpen är. Jag har egentligen inget mål uppsatt för den här insamlingen, men det är klart att det är kul om det blir så mycket som möjligt. Huvudsaken är att folk engagerar sig och får chansen att upptäcka hur kul och bra det är att lämna bilen hemma när man skådar ibland, säger Pär Lydmark.
Läs mer på Skadarhjalpen.se. Där finns även alla regler som kan tänkas behövas. Följ gärna även Skådarhjälpens Facebook-sida.