Skabbangripna fjällrävar har lett till omedelbara insatser
Två fjällrävar i norra Jämtlands och södra Västerbottens län har bekräftats ha rävskabb. För att rädda dem och stoppa fortsatt spridning sattes det omedelbart in flera insatser och det finns fortfarande förhoppningar om ett bra fjällrävsår.
Skabb är en smittsam sjukdom som sprids med kvalster. De gräver gångar i huden på djuren och orsakar kraftig klåda som får rävarna att klia bort päls och i många fall dö av svält om de inte botas. Eftersom dessa kvalster kan spridas enbart genom att rävar vistas på samma platser finns det stor risk att det sprids till andra rävar.
LÄS ÄVEN: • Lovande framtid för fjällräv trots kraftig minskning 2016
Fjällrävarna som smittats nu i april har troligen fått skabb från en smittad rödräv som setts på Jämtlandssidan. Eftersom fjällrävarna snart ska valpa är det en känslig tid för dem och samordnade insatser har redan satts in. Den smittade rödräven jagas, viltkameror används för att studera spridningen och det placeras ut medicin vid fjällrävslyor.
Malin König på länsstyrelsen Västerbottens län berättar att medicinen placeras inuti prinskorvar, som läggs precis vid ingången till fjällrävarnas lyor.
– Det är alltid lurigt att vara säker på att vilda djur får i sig tabletterna, men det ligger ute tillräckligt med prinskorvar för att de ska få i sig en full dos av medicinen och samtidigt inte riskera att överdosera.
Därefter är det bara att vänta och hoppas att de skabbangripna fjällrävarna fått i sig medicinen. I sådana fall dör kvalster och då slutar det även att klia efter ett tag. Om fyra veckor ska det göras en uppföljning för att se om spridningen stoppats.
LÄS ÄVEN: • Fjällrävar – ekosystemingenjörer som skapar ”trädgårdar” på tundran
Det finns dock flera saker som talar för att det ska gå bra för fjällrävarna den här gången. 2013 skedde ett stort skabbutbrott bland fjällrävarna i Sverige och efter det har länsstyrelsen jättebra koll på fjällrävarna i området, berättar Malin König.
– Utbrottet 2013 var deprimerande i början, men det blev en solskenshistoria, säger hon. Vi lyckades stoppa utbrottet och inga fjällrävar avlivades. Då var det ett betydligt större utbrott som involverade många lyor. Vi har kollat lyorna i närområdet och det är bara två som drabbats. Eftersom vi fick in rapporterna så snabbt är det mycket lättare att stoppa utbrottet än om det exempelvis varit 30 smittade individer.
LÄS ÄVEN: • Mångmiljonstöd från EU för att rädda fjällräven
Nu kan vi bara hoppas att fjällrävarna i Jämtland och Västerbotten ätit mycket prinskorv den senaste tiden. Då kanske de kan lyckas med valpningen i år och med tanke på att Malin König rapporterar att det finns indikationer om att vara relativt gott om fjällämlar i fjällen kanske det fortfarande kan bli ett bra fjällrävsår 2017.
Om du ser en rödräv eller fjällräv som drabbats av skabb får du gärna kontakta länsstyrelsen och berätta var och när du gjorde observationen.