Coronakrisen har lett till kraftig ökning av naturutflykter
Antalet besökare till landets naturreservat och nationalparker har ökat kraftigt i år till följd av coronapandemin. Det visar en rundringning som Natursidan gjort. Flera platser redovisar en ökning av antalet besökare på upp till 75 procent.
Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten att vi bör minimera inrikesresorna, helst jobba hemma och hålla två meters avstånd till varandra har fått många som bor i tätbefolkade områden att hålla sig hemma. Istället för att åka på skidsemester eller hälsa på släkt och vänner på andra håll i landet utforskar allt fler närnaturen.
I Nackareservatet i södra Stockholm, som anses vara Sveriges mest välbesökta naturreservat, märks en kraftig ökning av antalet besökare den senaste tiden. Jämfört med samma period i fjol är det 60-88 procent fler besökare i år under perioden 1 mars till 19 april, enligt siffror från Fastighetskontoret. Länsstyrelsen i Stockholm vittnar om en ökning även i de reservat som ligger lite längre utanför staden.
Kraftig ökning i Tyresta
Tyresta nationalpark, som hör till ett av landets mest välbesökta nationalparker med 400 000 besökare 2018, har märkt av en väldigt kraftig ökning, berättar Jonas Ekstrand, nationalparkschef:
– Jag sitter med preliminära siffror från besöksstatistiken framför mig nu och även om det kan vara någonstans mellan 50-75 procent fler besökare i år jämfört med samma period förra året.
Hur hanterar ni det ökade antalet?
– Vi har vidtagit åtgärder för att försöka se till att människor inte vistas så nära varandra. Vi har stängt vissa grillplatser och Tyresta gård, vårt naturum är i princip stängt, men vi har istället naturvägledning utomhus. Människor får ta ett visst ansvar själva också, men vi vill inte vara det stället där människor får coronaviruset, berättar Jonas Ekstrand.
Han berättar att de nu lägger sina resurser på att försöka hjälpa besökare i nationalparken.
– Det blir otroligt mycket mer avfall och det är ofta fullt på parkeringarna. Vi försöker hänvisa till andra ingångar till parken, men det har hänt att folk parkerar på trottoarer, i bussens vändslinga och till och med i våra planteringar. Trycket på ved har också ökat. På de öppna eldplatserna försöker vi fylla på med ved för att folk inte ska få för sig att ta ved från skogen, vilket inte är tillåtet. Vi hinner inte riktigt med.
Det är också ganska högt tryck på de tältplatser som finns i Tyresta. I nationalparken är det förbjudet att tälta utanför dessa områden, men i naturreservatet, som ligger runt om parken, är det tillåtet.
Börjar det närma sig någon sorts gräns för hur mycket besökare ni kan ta emot?
– Nej, alla ryms om de bara sprider ut sig. Tyresta har stor kapacitet, men besökstopparna är vid lunch. Tidigare på morgonen och förmiddagen eller senare under dagen är det lugnare.
Märker ni någon skillnad på vilken sorts besökare som kommer? Är det många som är ovana vid att vara i naturen?
– Vi har många förstagångsbesökare och för dessa kan vi ge viktig vägledning i vårt naturum. Det finns också en allmän trend av ökande besökare.
Även i Skåne märks skillnad
En annan populär nationalpark, med ungefär lika många besökare som Tyresta, är Söderåsen i Skåne. Även här märks fler besökare.
– Ja det är mer än vanligt. Det märks att folk vill ta sig ut, berättar Åsa Elfström, naturumsföreståndare.
Har det inneburit några problem för er?
– Parkeringen är för liten, men det är den ibland i normala fall också. Vi har flyttat ut så mycket vi kan av vår verksamhet och vi hänvisar och informerar också om mindre besökta platser.
Att tipsa om andra områden än de mest kända är även en taktik som används av Huddinge naturguide. Deras guide till de “minst populära utflyktsmålen i kommunen” uppmärksammades till och med av brittiska BBC.
Redan innan coronakrisen ökade besöksantalen till våra nationalparker. Årets statistik kommer förvisso inte att redovisas förrän 2021, men det finns en god chans att den då kommer visa en kraftig ökning.