Så kan jordbruket ställas om för att minska belastningen på klimatet
I dagsläget är mänsklighetens livsmedelssystem en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser på planeten, men det finns insatser som kan göra stor skillnad. Det visar en ny studie.
Vårt livsmedelssystem är en av de största källorna till växthusgaser och beräknas stå för en tredjedel av de globala antropogena (människoskapade) utsläppen av växthusgaser. Jordbruket har också en roll i avskogningen av tropisk regnskog, vilket orsakar ytterligare utsläpp. För att förbättra situationen för klimatet behöver även jordbruksindustrin förändras. Det går till exempel att skapa en ökad kolbindning i jordbruksmark. En ny studie från International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) visar att det finns stor potential att förändra användningen av jordbruksmark för att minska utsläppen kraftigt.
– Vi har försökt utvärdera nya alternativ för kolbindning i jordbruksmark i en ekonomisk modell, förklarar huvudförfattaren Stefan Frank, seniorforskare i Integrated Biosphere Futures Research Group vid IIASA.
Forskarna kom fram till att jordbrukarna genom att exempelvis plantera täckgrödor, använda biokol (kol som tillverkas av organiskt avfall) eller tillämpa agroforestry (plantera träd vid sidan av grödor eller betesmarker) kan förvandla sin jordbruksmark från en kolkälla till en kolsänka.
Stor potential
Med dessa jordbruksmetoder skulle utsläppsminskningen fram till 2050 bli lika stor som om det hade planterats nya skogar. Inte minst i Afrika söder om Sahara och i Sydamerika. Förutom att minska klimatförändringarna kan dessa metoder också öka jordbrukets produktivitet och motståndskraft mot klimatförändringar.
Forskarna bakom rapporten anser att det behövs starka institutioner och övervakning av systemen globalt för att säkerställa att jordbrukarna tillämpar metoderna på rätt sätt, men också att det införs ett system som ger dem rättvist betalt för sina ansträngningar att lösa vårt gemensamma problem. De påpekar också att den största potentialen finns i det globala syd, vilket ställer krav på hur det genomförs och att det görs försiktigt.
Läs mer om jordbruk
- Världens jordbruk blir allt färre och större – naturen drabbas
- Jordbrukare kan och vill vara viktig del av att nå miljömål
- Godkända bekämpningsmedel skadar humlor i Europa
- Möjligt öka skördar och spara vatten
- Daggmaskar har ett enormt ekonomiskt värde
- Konstgödsel försämrar pollinering
- Småbruk främjar ekosystemtjänster och biologisk mångfald
- Intensivt jordbruk och uppvärmningen har halverat antalet insekter
Källor: Nature Food och International Institute for Applied Systems Analysis