Så kan chokladproduktionen räddas i klimatkrisen
Chokladindustrin värderas till över 1 000 miljarder kronor, men den hotas av ett förändrat klimat och expansionen av kakaoplantager förstör den biologiska mångfalden lokalt. Nu har forskare undersökt hur kakao kan odlas mer hållbart och effektivt.

Kakaobönor.
Kakao är en viktig gröda för mellan 4 och 6 miljoner småbrukare i tropikerna och efterfrågan ökar. I dagsläget värderas industrin till över 1 000 miljarder kronor årligen. Men den står också inför stora problem. Skörden minskar betänkligt när temperaturen ökar, vilket gör hela industrin känslig för den globala uppvärmningen. Det har inte minst blivit märkbart på sistone. Mellan juli 2022 och februari 2024 ökade priset på kakao med hela 136 procent och det berodde till stor del på ökade temperaturer som försämrar skördarna.
Forskare från University of Oxford, i samarbete med Westlake University i Kina, Universidade Estadual de Santa Cruz i Brasilien och University of Göttingen i Tyskland undersökte tre stora kakaoländer; Brasilien, Ghana och Indonesien, som tillsammans står för en tredjedel av världens kakaoproduktion. De kom fram till att expansionen av kakaoplantager på grund av den ökande efterfrågan, även hotar den biologiska mångfalden. Landskapet blir allt mer enahanda när det bara består av planteringar av en och samma art.
Lösningen är att gynna pollinatörer
Men de kom också på en lösning på den ökade efterfrågan. Genom att öka pollineringsgraden skulle avkastningen av kakao kunna öka med hela 20 procent. I dagsläget pollineras helt enkelt inte kakaon så mycket som det skulle kunna ske.
– Kakao pollineras av små insekter som svidknott och tripsar, och det kommer som en överraskning att det för det mesta helt enkelt inte sker tillräckligt med pollinering för att producera den kakaoskörd som är möjlig, berättar medförfattaren Acheampong Atta-Boateng, som nyligen avslutade sitt doktorandarbete vid University of Oxford.
För att förbättra pollineringen behövs ökad biologisk mångfald i plantagerna. Det görs genom att gynna uppkomsten av lövförna (löv som bryts ned) och växtlighet i undervegetationen. Bättre jordhälsa gynnar inte bara pollinatörer utan ger också plantagerna bättre motståndskraft framöver. Andra effektiva metoder att förbättra pollineringen är att minska användningen av bekämpningsmedel och genom att ge måttlig skugga. På så sätt bibehålls också temperaturen i plantagerna så att inte produktionen försämras av värmen.
– Den här forskningen visar att hållbara jordbruksmetoder kan förbättra kakaoskördarna avsevärt utan att odlingarna expanderar eller intensifieras. Genom att införa odlingstekniker som är inriktade på biologisk mångfald och som är motståndskraftiga mot klimatförändringar kan kakaosektorn både öka produktionen och trygga jordbrukarnas försörjning, säger Tonya Lander, från University of Oxford och huvudförfattare till studien.
Källor: Communications Earth & Environment och University of Oxford