Coronaviruset har på kort tid slagit till hårt mot världen. Börsraset har varit rekordstort och i Sverige varslas tusentals personer i turistbranschen. Även naturturism-arrangörer drabbas även om deras verksamhet egentligen inte borde vara en risk.
LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.
I Stockholm har hotellbeläggningen sjunkit med 40 procent och antal konferensgäster har minskat med 64 procent som en direkt följd av utbrottet av coronaviruset covid-19. Åtskilliga naturrelaterade mässor har eller kommer att ställas in och turism- och evenemangsforskaren Robert Pettersson, från forskningsinstitutet ETOUR i Östersund, säger till Aftonbladet att det är ett väldigt allvarligt läge för den svenska turistbranschen. Det kan vara “potentiellt förödande, till och med nattsvart, för enskilda arrangörer”.
Det gäller även för företag som ägnar sig åt naturturism.
– Hela branschen är påverkad och naturturismen är inget undantag. Men som alla sett förändras läget från dag till dag, och både omfattningen och tidsaspekten är oklar. Situationen imorgon kommer inte att vara densamma som idag, det kan vi vara säkra på. Men hur den förändras vet vi inte. Mindre resande är en uppenbar effekt av virusets spridning. Och mindre resande ger färre affärer. Håller krisen i sig är uteblivna bokningar den naturliga effekten. Men också avbokningar av redan bokade upplevelser. För många företag riskerar det att bli kännbart, säger Joakim Hermanson, generalsekreterare för branschorganisationen Naturturismföretagen (före detta Svenska Ekoturismföreningen).
Vilka råd ger ni till landets naturturismföretag angående situationen?
– I den mån vi kan ge några råd är det att samarbeta tätare, att se varandra som kollegor och inte konkurrenter och att dela med sig av erfarenheter, tankar och idéer till lösningar. I en artikel på vår hemsida hänvisar vi till texter med konkreta tips. Det är också viktigt att komma ihåg att den här situationen inte kommer att vara för evigt. Det är inte den första världshändelse som påverkar branschen och det är inte den första pandemi som drabbar världen. Ljusare tider kommer. Vi behöver försöka hålla ihop tills dess.
Aktörer fundersamma inför framtiden
Sara Wennerqvist driver företaget Wild Nordic med aktiviteter inriktade på rovfåglar och björnar, framför allt från gömsle. Hon får just nu fler förfrågningar än vanligt om avbokningsregler och berättar även att hon riskerar behöva ställa in en workshop i naturfoto i slutet av april.
– Jag jobbar på som vanligt men är självfallet fundersam över hur detta eventuellt kommer att påverka min högsäsong. Från 1 mars till 15 april har jag inga gäster eller aktiviteter, vilket förstås är bra i nuläget. Så i skrivande stund har jag inte vidtagit några åtgärder utan avvaktar ytterligare några veckor, berättar Sara Wennerqvist.
Hennes verksamhet innebär precis som många andra naturturism-arrangörer annars egentligen ingen hög risk för smitta.
– Mina aktiviteter innefattar 2-4 personer så det är väldigt små grupper. Naturligtvis kan man smitta varandra trots få människor, men i den fas och den information vi har idag om covid-19 kan jag inte uttala mig om det är olämpligt.
Kan bli färre guidningar i sommar
Marcus Eldh på Wild Sweden berättar att de ännu inte märkt av någon minskning av antalet bokningar. Snarare har det hittills ökat i år jämfört med i fjol, men han räknar med att det kommer komma en minskning och att det finns en risk att det blir färre resor i sommar och höst. Precis som Wild Nordic har Wild Sweden inte så många guidningar nu under våren.
– Våra aktiviteter innebär en låg risk eftersom det är så få deltagare och ute i naturen. Det är lite annat än att flyga på en shoppingtur till London, säger han.
Joakim Hermanson på Naturturismföretagen säger att branschen behöver förhålla sig till rekommendationer från de som har kunskap om vad som är lämpligt, främst Folkhälsomyndigheten.
– Men utifrån deras rekommendation om att ställa in evenemang med mer än 500 personer, kan vi konstatera att det är få upplevelser hos våra medlemsföretag som berörs av det. Ekoturism handlar om små grupper i utomhusmiljöer med få andra människor. Är det någon typ av turism man rimligen borde kunna bedriva är det kanske just den.
• Se tips på mängder av svensk naturturism i vår avdelning
Läs även:
• ”Naturturism kan ge tio gånger fler arbetstillfällen än skogsbruk”
• Naturpodden: Kan naturturism hjälpa till att bevara gamla ängs- och hagmarker?
• Stora däggdjur i Sverige en av världens 50 bästa vildmarkssemestrar
• Prisbelönt naturturismguide om utmaningarna för branschen