Ryssland åtalar Greenpeace-aktivister för sjöröveri
I torsdags bordades och omhändertogs Greenpeaces båt Arctic Sunrise av rysk kustbevakning. Nu riskerar de 30 aktivisterna ombord på båten upp till 15 års fängelse eftersom de enligt uppgifter i media kommer att åtalas för sjöröveri. En av aktivisterna är en svensk pappa från Stockholm.
Greenpeaces skepp befann sig i närheten av oljeplattformen Prirazlomnaya i Petjorahavet för att protestera mot det ryska storföretaget Gazproms borrande efter olja i Arktis. Aktivister hade tagit sig ombord på oljeplattformen. Den ryska kustbevakningen använde skarp ammunition och knivar vid gripandet av aktivisterna som sedan dess frihetsberövats och förts till Murmansk.
Enligt Greenpeace finns bevis för att skeppet befann sig på internationellt vatten vid bordningen och enligt Stefan Kirchner, professor i grundläggande och mänskliga rättigheter och författare till böcker om internationell rätt är Rysslands agerande ett brott mot de mänskliga rättigheterna, Förenta nationernas havsrättskonvention och Wienkonventionen.
Greenpeaces advokater har ännu inte tagit emot något formellt åtal och organisationen har ännu inte fått prata med de 30 aktivisterna.
– Anklagelserna om sjöröveri, riktade mot fredliga aktivister, är absurda och har ingen som helst grund i internationell rätt. Vi kräver att aktivisterna omedelbart ska friges, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Enligt representanter för den ryska kustbevakningen stormades Greenpeaces båt på grund av misstankar om att aktivisterna hade med sig sprängämnen.
– När en utländsk farkost fylld med ospecificerad elektronisk utrustning och en grupp människor som hävdar att de är med i en miljöorganisation försöker storma en oljeplattform, finns det uppenbara tvivel om deras intentioner, sa Vladimir Markin, talesperson för Rysslands undersökande kommitté.
Rysslands agerande fördöms av Amnesty International:
– Det råder ingen tvekan om att obeväpnade Greenpeace-aktivister inte är pirater. Anklagelser om sjöröveri är ogrundade i det här fallet med stöd varken i lag eller verklighet och det är djupt oroande att använda så allvarliga anklagelser så lättvindligt, sa John Dalhuisen, chef för Amnesty International i Europa och Centralasien.
– Fredliga protester och aktivism av det slag som våra modiga aktivister nu har genomfört, är nödvändigt när regeringar världen över misslyckas med att adressera de varningar som kommer från forskarsamhället om konsekvenserna av klimatförändringarna för Arktis och hela jorden, säger Annika Jacobson.
Här är en film från ryska kustbevakningens insats där de bland annat skjuter skarpt elva gånger och rycker i Greenpeace-aktivisternas säkerhetslinor när de befinner sig halvvägs upp till oljeriggen:
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=rFF0JTG2-Y8″]
Källor: The Guardian, Greenpeace och Stefan Kirchner