I början av december hittades en frusen rördrom i Råneå norr om Luleå. Ett stort engagemang i sociala medier ledde till att den fick lift till Gävle där den hämtades av Stockholms Vildfågel Rehab. Efter behandling i nästan en månad var den så pass frisk att den kunde släppas till friheten, rapporterar SVT Norrbotten.
Rördrommen var i riktigt dåligt skick när den kom till Victor Persson på Stockholms Vildfågel Rehab.
– Det var i princip ett skelett med fjädrar som kom och vi är förvånade att den över huvud taget lever. Den har inga bröstmuskler kvar och den har i stort sett förtvinat i muskulatur runt ben och bröst, sa Victor Persson på Stockholms Vildfågel Rehab, till P4 Norrbotten i december.
LÄS ÄVEN: • Rördrom hittad i 15 minusgrader norr om Luleå – får nu bilskjuts söderut
Men mot alla odds klarade den sig. Efter att ha matats med fisk (uppemot 25 sillar om dygnet på slutet) och fått bo i ett utrymme som inreddes så att det påminde om rördromars normala livsmiljö, har den nu fått skjuts ner till ett kustområde i södra Sverige där fågeln har möjlighet att klara sig på egen hand. Även om de flesta rördrommar lämnar Sverige på hösten försöker ofta ett antal individer övervintra i södra Sverige där de kan hitta öppet vatten och därmed kan komma åt föda.
Uppmärksamheten i media för rördrommen har lett till att privatpersoner skänkt extra mycket pengar till Stockholms Vildfågel Rehab. Så pass mycket att de kommer kunna bygga en ny voljär för att kunna hjälpa ännu fler fåglar.
LÄS ÄVEN: • Film på den skygga rördromen
Rördromen är en gulbrun häger, något mindre än en gråhäger. Den trivs i vassbälten i våtmarker där den äter fiskar, groddjur och insekter. Att få se en rördrom är dock få förunnat eftersom den ofta håller sig gömd i vassen. Istället hörs deras märkliga läte på långt håll. Det låter ungefär som att någon blåser i en flaska.
• Stöd Stockholms Vildfågel Rehabs arbete via deras hemsida.
Källa: SVT Norrbotten