Republikanerna i senaten röstade nyligen igenom ett förslag om att sälja eller ge bort statens marker. Om förslaget går igenom skulle tiotusentals kvadratkilometer skogar och skyddade vildmarker auktioneras ut. Det enda som skulle fortsätta vara i statens ägor är nationalparker och monument.
Sedan 1988 har det i USA lagts över 500 miljarder kronor på att skydda mark i landet, men vildmarken ger också tillbaka stora summor. Bara under 2013 besöktes landets nationalparker, skyddade vildmarker och andra statligt ägda områden 407 miljoner gånger vilket ska ha gett intäkter på över 300 miljarder kronor och sysselsatt 355 000 personer.
Republikanerna motiverar sitt förslag med att det är amerikanerna själva som ska äga marken, men bakom förespråkarna för utförsäljningen finns organisationer som ALEC och Americans for Prosperity. Båda är konservativa grupper som finansieras av fossila bränslen från företag som Koch Industries och ExxonMobil. Även företag som Microsoft, Facebook och Google stöttar ALEC, men efter påtryckningar från allmänheten upphörde åtminstone Microsoft med stödet i fjol.
Källor: NY Times och Think Progress