Renar kan sova medan de äter
Ny forskning visar att renar når ett tillstånd som liknar sömn medan de idisslar sin mat och att de kan vara mer utvilade efter att ha ätit.
Renar som lever i Arktis uppvisar inte någon specifik dygnsrytm under vintern och sommaren när det i stort sett är mörkt respektive ljust dygnet runt. Men enligt nya studier på renar i Tromsø, Norge, sover renarna ungefär lika mycket året om, trots att de är mer aktiva på sommaren. I genomsnitt tillbringade renarna 5,4 timmar i icke-REM-sömn, 0,9 timmar i REM-sömn och 2,9 timmar med att idissla under en given 24-timmarsperiod, oavsett årstid. Det fanns också en koppling mellan idisslandet och renarnas sömn.
– Ju mer renarna idisslar, desto mindre extra icke-REM-sömn behöver de. Vi tror att det är mycket viktigt att de kan spara tid och täcka sina sömn- och matsmältningsbehov samtidigt, särskilt under sommarmånaderna, säger förstaförfattaren och neurovetenskapsmannen Melanie Furrer vid universitetet i Zürich
För renar, liksom hos andra idisslare som får, getter och nötkreatur, är idisslingen en viktig del av matsmältningen. Och nu är det alltså även känt att det är en viktig del av återhämtningen eftersom renarna under idisslingen får ett hjärnvågsmönster som motsvarar icke-REM-sömn. De är också något mindre alerta och reagerar något sämre på störningar i närheten vid idissling jämfört med den vakna tiden.
Melanie Furrer säger att idisslandet minskar sömntrycket, “vilket skulle kunna gynna renarna eftersom det innebär att de inte behöver kompromissa med sömnåterhämtningen när de ägnar mer tid åt idisslande”.
Läs mer om renar
Källor: Current Biology och Science Daily