2021 blev ännu ett rekordår för uppvärmningen av haven. En trend som kunnat mätas och pågått sedan 1955 och som beror på mänsklig påverkan.
En ny studie som samlat in temperaturer i havens översta 2 000 meter världen över har kommit fram till att det aldrig uppmätts så höga temperaturer som under 2021. Detta trots en pågående La Niña-period, som är ett återkommande, vindbaserad klimatfenomen som kyler ner vattnet i Stilla havet. Det tidigare rekordet hölls av 2020 och innan dess var det varmaste året 2019.
– Den ökade koncentrationen av växthusgaser i atmosfären från mänskliga aktiviteter fångar värme i klimatsystemet och ökar havets värmeinnehåll, skriver forskarna i sin slutsats.
Störst är den långsiktiga havsuppvärmningen i Atlanten och södra oceanerna och fyra av sju områden hade rekordvärme under 2021. I Nordatlanten sker den mest dramatiska uppvärmningen i området kring Golfströmmen, som en tidigare studie menar närmar sig en kritisk brytpunkt.
Det allt varmare vattnet får stora konsekvenser. Varmt vatten expanderar och därmed höjs havsnivån ytterligare. De 23 forskarna bakom studien menar att det är viktigt att förbereda världens många kustsamhällen på stigande havsnivåer och allt mer extrem nederbörd – ett allt vanligare fenomen.
– Dessutom skapar varmare hav superuppladdade vädersystem som skapar kraftfullare oväder och orkaner med ökad nederbörd vilket i sin tur ökar risken för översvämningar. Varmare hav hotar också hela ekosystem, korallreven och människors försörjning.
Under de senaste 50 åren har havet absorberat mer än 90 procent av värmen som genererats. Utan uppvärmda hav skulle temperaturen på land redan ha ökat till katastrofala nivåer.
– Till vi når nettonollutsläpp kommer uppvärmningen fortsätta och vi kommer fortsätta slå värmerekord som vi gjorde i år, säger Michael Mann, en av forskarna bakom rapporten, till The Guardian.
Läs även:
• 120 havsexperter om klimatkrisen: Akut behov av åtgärder
• Isen smälter allt snabbare världen över
• Grönlands istäcke smälter 6 gånger snabbare än på 70-talet
• Stora förändringar för världens plankton i allt varmare hav
• Uppvärmt hav pressar nordkaparen närmare utrotning
• Åland drabbat av rekordlång marin värmebölja
• Ny studie: Golfströmmen närmar sig kritisk brytpunkt
• Massdöd av sjöstjärnor kopplas till allt varmare hav
• Varmare hav pressar fiskar mot polerna med 2 km per år
Källor: Advances in Atmospheric Sciences och The Guardian