Rekordstort åtal i Sverige – nästan 200 grova artskyddsbrott
En enskild person har åtalats för nästan 200 grova artskyddsbrott och ett smugglingsbrott. Polisen hoppas att fallet ska bli vägledande för illegal handel med vilda djur och växter.
Det var i förra veckan som det rekordstora åtalet väcktes mot en person som utan tillstånd sålt sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, så som CITES-konventionen. Utredningen som ledde fram till åtalet har pågått sedan 2016 och innefattat två olika husrannsakningar, samt samarbete med Naturhistoriska riksmuseet och Ångströmslaboratoriet under Uppsala universitet.
– Det är ett väldigt omfattande ärende som vi arbetat länge med. Det handlar om en stor mängd annonser med A-listade och B-listade arter, bland annat vargskinn, björnklor och kungsörnsfjädrar, där försäljningen skett i olika forum på nätet. Det här är en av de största utredningarna som gjorts på det här området någonsin i Sverige med tanke på omfattningen av brottslighet vad gäller försäljning av CITES-listade arter, säger kriminalinspektör Anna Bergquist vid artskydds- och kulturarvsgruppen på polisens utredningssektion på Nationella operativa avdelningen, Noa.
Polisen anser att ärendet är viktigt för arbetet med artskyddsbrott eftersom domen “kommer att ge vägledande praxis både vad gäller straff och arbetssätt”.
– Vi har arbetat med ärendet under lång tid vilket beror både på att brottsligheten fortsatte trots en genomförd husrannsakning och på att vi begärde rättshjälp från USA för att få ut information från Facebook för att kunna kartlägga försäljningen, säger Anna Bergquist.
Mannen var enligt en TT-artikel intresserad av Nordamerikas ursprungsbefolkning, och samlade på föremål som kunde förknippas med dessa. Han sålde och köpte djurdelar via annonser på Facebook, bland annat klor från svartbjörn och puma, vargskinn och vargklor, huvudfjädrar och delar av kungsörn, havsörn och vråk, skinn från pytonorm och ett kranium och klor från en brunbjörn.
Straffet för grovt artskyddsbrott kan ge fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Åklagaren yrkar på minst ett och ett halvt års fängelse för mannen.
Läs även:
• Annons med uppstoppade rovfåglar gav 15 000 kronor i böter
• Tre män döms för att ha plundrat hundratals fågelbon
• Tillslag mot svensk fågelsmugglare med rödlistade arter
• BirdLife Sverige: Förbjud fågeläggsamlingar
• Två misstänkta för omfattande boplundring och insamling av sällsynta fågelägg
• Åtalas för grovt artskyddsbrott – sålde uppstoppade tigrar från Ölands djurpark
Källor: Polisen och Västerviks-tidningen