Rekordmånga fjällgäss utplacerade – hård kritik från Norge
I veckan sattes 65 fjällgäss ut i sjöar i Arjeplogsfjällen. Det är det största antalet som placerats ut hittills i projekt fjällgås, som ska försöka återetablera den hotade lilla gåsen i Sverige. Projektet har dock lett till ett hårt tonläge mellan Sverige och Norge som i maj eskalerade när en fjällgås sköts i Norge.
– Det såg riktigt bra ut i år. Vi såg inga rovfåglar eller rävar i närheten av utplaceringsplatsen, berättar Christer Larsson, som är projektledare från Nordens Ark. Han har precis varit uppe och placerat ut fåglarna i Arjeplogsfjällen när vi ringer upp honom.
Projekt fjällgås började redan på 1970-talet och har hela tiden drivits av Svenska Jägareförbundet tillsammans med flera olika partners som Nordens Ark, Världsnaturfonden och Naturvårdsverket. Projektet stoppades år 2000 när man upptäckte att några av individerna som placerats ut bar på gener av bläsgås. 2006 startade projektet igen med nya gäss från den ryska tundran och har sedan dess hjälpt över 200 gäss att hamna i en lämplig häckningsmiljö i de svenska fjällen.
Målet med projektet är att försöka etablera en svensk stam av fjällgäss och det ska göras bland annat genom att få fjällgässen att flytta till säkrare vinterkvarter i Västeuropa istället för i Östeuropa som tidigare. Det är denna förändring i fåglarnas beteende som Norsk Ornitologisk Forening motsätter sig. De menar att fåglarna måste behålla sin naturliga flyttväg.
De två motstridiga ståndpunkterna eskalerade i maj i år när Norsk Ornitologisk Forening gav sitt stöd till norska Miljødirektoratet att skjuta ihjäl en fjällgås från det svenska projektet eftersom den “ansågs kunna förleda norska fjällgäss att flytta i vad som anses vara fel riktning”. Beslutet kritiserades av BirdLife Sverige, som inte är inblandade i projekt fjällgås:
– Det är beklagligt och svårt att förstå att man skjutit gåsen. Här hade man haft stora möjligheter att följa denna individs rörelser och eventuella kontakter med de norska gässen, men den chansen går nu om intet, säger Dennis Kraft, ordförande i SOF-BirdLife.
De ansvariga för projektet på Svenska Jägareförbundet är betydligt hårdare i sin kritik och skriver att det är ett “försök att smutskasta det svenska bevarandearbetet för arten” och menar att Norges Ornitologiska Förening “sedan länge fört en hård, närmast hatisk, linje gentemot svenska fjällgäss i allmänhet och Projekt Fjällgås arbete i synnerhet“.
Säkrast för fjällgässen verkar därmed vara att ändra sina flyttvägar till att inte korsa de norska gränserna på sin väg söderut.
Film om projektet:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=26fRELXQxoM”]
Källor: Norran, Nordens Ark, Norsk Ornitologisk Forening och BirdLife Sverige