Håkäringen, även kallad ishaj eller grönlandshaj, har i en ny studie visat sig kunna bli ungefär 400 år gammal, eller till och med upp till 500 år. Det gör den märkliga hajen till världens äldsta ryggradsdjur och det är inte det enda som är anmärkningsvärt med arten.
Den upp till fem meter långa håkäringen växer ungefär en centimeter per år och lever på flera hundra meters djup i Nordatlanten, men verkar kunna klara sig överallt där havet är tillräckligt kallt och djupt. Där rör den sig väldigt långsamt (maxhastigheten beräknas vara ungefär tre kilometer i timmen) och är näst intill blind, men ändå lyckas den fånga föda.
Vissa forskare tror att den bland annat överraskar sovande sälar, men man har också funnit rester av isbjörnar, hästar, renar och vid ett tillfälle hittades en håkäring som strandat när den försökte äta en älg. De verkar helt enkelt äta det mesta i sin väg som den hinner ifatt och den är skicklig på att hitta ruttnande kött.
LÄS ÄVEN: • Håkäring på grund – kvävd av älg.
Först vid 150 års ålder blir honorna könsmogna, vilket gör arten väldigt känslig. Det tar många hundra år innan den kan återhämta sig om populationen skulle minska.
Forskarna har nu analyserat linsen i ögonen på håkäringar som fångats in av misstag. I linsen fann man spår av radioaktivitet från kärnvapenprovspräningar på 1960-talet och genom att jämföra med hajens längd kunde de räkna ut en ungefärlig ålder. Felmarginalen är dock hela 120 år så en haj som beräknas vara 400 år kan lika gärna vara över 500 år gammal eller under 300 år.
Håkäringen besöker troligen årligen svenska västkusten, men ses sällan eftersom den lever på så djupt vatten.