Gå till innehållet

Regeringens utredning: Enklare att avverka fjällskogar

Regeringen har tillsatt en utredning för att främja ”ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk”. Nu visar det sig att den föreslår att det ska bli lättare att avverka i Europas sista vildmark och att dessutom försämra Skogsstyrelsens kontroller ytterligare.

Det är DN och Altinget som avslöjar formuleringarna i utredningen som ska främja det svenska skogsbruket:

”Jag föreslår att kravet på tillstånd för avverkning i fjällnära skog tas bort och att samma anmälningsförfarande som för annan skog också tillämpas i det fjällnära området”, skriver utredaren Göran Örlander, som har en bakgrund inom skogsindustrin och som bland annat anser att avverkningsanmälningar ska hemlighållas och som inte tror på hyggesfria metoder.

Europas sista vildmark

De fjällnära skogarna, som brukar kallas Europas sista vildmark, innehåller ofta höga naturvärden och består till stora delar fortfarande av gammal skog. De är dessutom avgörande för rennäringen. Trots detta lämnas det in mängder av avverkningsanmälningar av våra sista oskyddade skogar med höga naturvärden.

I våras avslöjade Ekot att de gamla fjällnära skogarna i norra Sverige nu avverkas i högt tempo. På bara fyra år har över 6 000 hektar kalavverkats av dessa värdefulla skogar.

Lagrar stora mängder kol, har hög biologisk mångfald och växer långsamt

Utredningen vill dessutom ta bort kravet på tillstånd för avverkning i fjällnära skog och att Skogsstyrelsen bara ska ha 10 dagar på sig att granska en avverkningsanmälan. I dagsläget är tidsgränsen 6 veckor och myndigheten hinner långt ifrån granska alla anmälningar som kommer in. Mycket på grund av de kraftiga nedskärningar som Skogsstyrelsen tvingats till på grund av regeringens nedskärningar i miljöbudgeten.

Jon Andersson, som skrev en rapport om de fjällnära skogarna 2021, påpekade även att dessa skogar är viktiga för klimatet:

– Bevarandet av dessa långsamt växande skogar är också oerhört viktiga i kampen mot global uppvärmning, eftersom de lagrar stora mängder kol både i levande och död biomassa och i jordskiktet. Åtgärder i denna typ av skog släpper ut kol som har tagit flera hundra år eller mer att binda. Att detta skulle kompenseras genom kolbindning i ung växande skog i samma område, som svenska skogsföretag antyder, är okunnigt och ineffektivt, skriver Jon Andersson i rapporten.

Källor: DN och Altinget

Mer att läsa