Gå till innehållet

Regeringen vill minska antalet vargar ytter­ligare – “full­ständigt orimligt”

Regeringen har bestämt att gynnsam bevarandestatus för varg ska rapporteras som enbart 170 individer. Ett beslut som möter hård kritik och inte stämmer överens med aktuell forskning.

2025 ska Sverige rapportera bevarandestatus för arter som är listade i art- och habitatdirektivet. Då ska det bland annat uppges hur stor populationen minst måste vara för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus. Nu har regeringen beslutat att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg ska sänkas från 300 till enbart 170 individer.

I ett pressmeddelande från regeringen om vargen, som skickades ut i veckan, ville alla tre Tidöpartierna ha med citat.

– Ända sedan regeringen tillträdde 2022 har vi arbetat med att lägga om vargpolitiken. Arbetet för en minskad vargstam är aktivt och pågående. Det här är ett viktigt besked inte minst för de delar av landet där vargstammen orsakar omfattande problem och otrygghet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger att Sveriges förvaltning av vargstammen “ska vara både ekologiskt och socialt hållbar” och John Widegren, gruppledare för Moderaterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, berättar att “detta varit ett mål länge” för Moderaterna.

Aktuell forskning anser att det behövs fler vargar

I ett första skede ska vargstammen minska från dagens ungefär 375 vargar till 270 individer. Detta går emot aktuell forskning. Christopher Wheat vid Stockholms universitet konstaterade i en artikel i Science från 2022 att det snarare behövs betydligt fler vargar än vad som finns idag eftersom det är så hög grad av inavel:

– För en god bevarandesituation med möjlighet till långsiktig överlevnad måste värdet på den genetiskt effektiva storleken på den sammanhållna populationen uppgå till minst 500, vilket i praktiken innebär minst 2000 individer.

Hård kritik

Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant menar att det är ett fullständigt orimligt referensvärde som regeringen tagit fram.

– Vi har mycket svårt att se att Sverige ska få godkänt av EU att ytterligare sänka det redan låga och ifrågasatta referensvärdet som idag är 300 vargar. Svenska Rovdjursföreningen kommer naturligtvis att med all kraft verka för att Sveriges sänkning av gynnsam bevarandestatus inte godkänns. Istället borde det höjas betydligt.

Även Världsnaturfonden WWF är kritiska:

– Regeringen fortsätter att hantera vargen som en politisk symbol istället för att satsa på de långsiktiga lösningar som behövs för att uppnå en hållbar förvaltning där både människor och stora rovdjur kan samexistera, fortsätter Benny Gäfvert. 

Källor: Regeringen, Svenska rovdjursföreningen och WWF

Mer att läsa