Gå till innehållet

Regeringen vill kapa strandskydd från sjöar och vattendrag

Det kommer bli mycket lättare att exploatera intill vattendrag framöver. Detta för att "öka acceptansen för regelverket" enligt regeringen.

Strandskyddet är redan idag ihåligt och svagt. I en rapport från Naturskyddsföreningen 2022 avslöjades att 93 procent av 693 granskade ansökningar om exploateringar av stränder hade fått dispens från strandskyddet. 2020 gavs över 8 000 dispenser, trots att det ska vara mycket restriktivt. Nu föreslår regeringen dessutom en ytterligare, kraftig försvagning av skyddet. Trots att 6 av 10 svenskar och Sveriges naturorganisationer är emot en försvagning.

Strandskyddets syften är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Miljöbalken om strandskyddets syfte

“Liberalisering” av strandskyddet

De nya reglerna går ut på att sjöar som är mindre än en hektar till ytan och vattendrag som är smalare än två meter inte ska omfattas av strandskydd över huvud taget. Dessutom ska strandskyddet kunna upphävas vid vattendrag som är upp till tre meter breda “under förutsättning att de gränsar till en smal sträcka av ett vattendrag där strandskydd inte gäller och att området inte är av särskild betydelse för att säkerställa något av strandskyddets syften”.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kallar det “ett viktigt steg i liberaliseringen av strandskyddet” och i ett pressmeddelande skriver regeringen att det “finns ett stort behov av att reformera strandskyddet för att göra det mer ändamålsenligt och för att öka acceptansen för regelverket”.

Länsstyrelserna ska bara kunna införa strandskydd vid dessa småvatten om de har “särskild betydelse för strandskyddets syften” och då maximalt gälla 100 meter från strandkanten.

Propositionen planeras till i början av nästa år och ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Källa: Regeringen och promemorian

Mer att läsa