Gå till innehållet

Regeringen går vidare med försvagat strandskydd

Regeringen vill ta bort strandskyddet från små sjöar och vattendrag och ta bort vissa krav på bygglov.

Som Natursidan tidigare skrivit om går nu regeringen vidare med att försvaga strandskyddet. Detta för att “skapa ett tydligare och mer ändamålsenligt strandskydd med bättre förutsättningar att kunna bygga i strandnära lägen”, som Tidöpartierna uttrycker det.

Mer konkret vill regeringen få igenom följande:

  • Generellt strandskydd ska inte längre gälla vid små insjöar och smala vattendrag. Länsstyrelsen kan göra undantag för vatten som är “av särskild betydelse”.
  • Strandskydd ska aldrig gälla vid insjöar eller vattendrag som är anlagda efter den 30 juni 1975.
  • Det ska lättare göras undantag från strandskyddet för areella näringar och vattenbruk. Ekonomibyggnader för vattenbruk ska till exempel inte kräva bygglov utanför detaljplanelagt område och ökad möjlighet för dispens från strandskyddet för förvärvsverksamheter med begränsad påverkan på strandskyddet.

– Äntligen genomförs en liberalisering av strandskyddet. Regeringen föreslår att det ska avskaffas vid små sjöar och vattendrag. Detta är mycket efterlängtat och bidrar till att fler kan leva och verka nära naturen i hela vårt avlånga land, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Svagt skydd blir svagare

Förändringarna genomförs trots att strandskyddet redan idag är ihåligt och svagt. Naturskyddsföreningen visade i en rapport från 2022 att 93 procent av 693 granskade ansökningar om exploateringar av stränder hade fått dispens från strandskyddet. 2020 gavs över 8 000 dispenser, trots att det ska vara mycket restriktivt. 6 av 10 svenskar och Sveriges naturorganisationer är dessutom emot en försvagning.

Det som händer härnäst är att lagrådsremissen lämnats till Lagrådet och att propositionen beräknas lämnas till riksdagen i början av februari.

Källa: Regeringen och DN

Mer att läsa