Gå till innehållet

Regeringen föreslår förbud mot botten­trålning i reservat

Det kanske låter självklart att det inte borde vara tillåtet med den skadliga fiskemetoden bottentrålning i skyddad natur till havs, men så är inte fallet i Sverige. Nu vill dock regeringen öka möjligheterna att införa förbud.

Regeringen föreslår, på politikersvenska, att “föreskrifter om vilken hänsyn som ska tas till naturvårdens intressen vid fiske ska utvidgas på så sätt att föreskrifter om förbud mot bottentrålning ska få meddelas även om de är så ingripande att fisket avsevärt försvåras. Detta ska gälla om föreskrifterna avser fiske i marina nationalparker, naturreservat, biotopskyddsområden eller Natura 2000-områden.”

Som att plöja en blomsteräng

Eller med andra ord; det ska möjliggöras med förbud mot bottentrålning i Sveriges marina skyddade områden. Bottentrålning innebär att stora nät skrapas längs med botten och förstör livsmiljöer samtidigt som de fiskar upp allt i sin väg.

– Bottentrålning kan jämföras med att plöja en blomsteräng. Korallkolonier som tagit århundraden att växa till sig förstörs med ett enda tråldrag, svampdjur och nässeldjur krossas och försvinner. Det är ju självklart att en så skadlig typ av fiske inte ska få förekomma i ett skyddat område, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Oro över omfattande undantag

Men Naturskyddsföreningen tar också upp att lagändringarna måste kompletteras med en process på EU-nivå om ett totalt bottentrålningsförbud i alla skyddade områden i ekonomisk zon, samt att det inte ges omfattande undantag från förbudet. Det skulle riskera att göra lagändringen tandlös.

Naturskyddsföreningen driver just nu ett talande rättsfall om bottentrålning. Det gäller Bratten i Skagerrak, som är ett skyddat område, men som trots det är ett av de mest trålade områdena i hela Europa. Naturskyddsföreningen kräver tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten.

Källor: Regeringen och Naturskyddsföreningen

Mer att läsa