Recension: Om fåglar i Sverige
Recension av boken ”Om fåglar i Sverige” av Lars-Åke Janzon och Staffan Ullström. Alla våra bokrecensioner hittas här.
I en intervju berättade bokens författare Lars-Åke Janzon att “Den här boken riktar sig inte till ornitologer utan till dem som är nyfikna på fåglar. Jag talar om hur de beter sig, var de häckar och när de upptäcktes.”. Det lät väldigt lovande och som en bra nisch tyckte jag.
Ingen kommer troligen slå “Fågelguiden” på fingrarna när det gäller artbestämning den närmaste tiden och då återstår att skriva om fåglar på andra sätt eller till andra målgrupper. Lars Imby satsade i “Svenska fågelboken” på nybörjare och på att ha foton istället illustrationer för fåglar och i “Fåglar – 30 arter i vår närhet” av Kjell-Arne Larsson och Tero Niemi får vi detaljerad kunskap om 30 vanliga arter.
“Om fåglar i Sverige” försöker också ge oss mer information om varje fågel än en vanlig artbestämningsbok.
De 100 arterna presenteras med Staffan Ullströms fina målningar där fåglarna är utskurna utan någon bakgrund. Det är tydligt, snyggt och väl lämpat för artbestämning även om fler bilder på flygande fåglar inte hade skadat.
Textmässigt får varje art en beskrivning av utseende, livsmiljö och läte precis som i alla andra fågelböcker. Det som tillkommer är korta redogörelser för exempelvis antal ägg, högsta kända ålder och ett avsnitt om namnets historia eller fågelns roll i svensk tradition. Beskrivningarna är förvisso över lag fylligare än i exempelvis “Fågelguiden”, men jag hade velat se mer fakta, beteenden och annat som inte serveras i andra böcker. Nu känns det mer som en version av “Prismas stora fågelbok” med färre arter och lite fakta från “Våra fåglars bon och ägg“, samt “Fåglar i svensk folklig tradition“.
Jag tycker också att urvalet av de 100 arterna är något märkligt när inga skogshöns alls är med.
Min kritik till trots så är det en trevlig bok. Vill du ha lite fylligare information om våra vanligaste arter och tycker om att läsa lite fågelhistoria är “Om fåglar i Sverige” ett alternativ till att köpa flera av böckerna som jag nämner här ovan. Personligen hade jag hellre sett att det här gjordes om till ett praktverk om 300 fåglar med en extra sida om varje art. Då hade det blivit den uttömmande bok om svenska fåglar som fortfarande saknas i det enorma utbudet av fågelböcker.
Betyg: 3 av 5
Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av Norstedts.