Recension av Swarovskis tubkikare ATX 95 mm
Swarovskis nya tubkikare innehåller två delar – en okularmodul och en objektivmodul. Okularet kan antingen vara vinklat (ATX) eller rakt (STX) medan objektivet har olika frontlinsdiameter (65, 85 eller 95 millimeter) och förstoring (25-60 eller 30-70). Att dela upp tubkikaren på det här sättet har sina fördelar. Tubkikaren kan enkelt monteras isär och eftersom okularet och objektivet är ungefär lika stora så tar de också mindre plats och kan lättare tas med på resan. Dessutom hamnar zoomratten intill fokuseringen vilket blir lätt att hantera även med en hand.
Swarovski har satsat en del på att utveckla digiscoping (fotografering genom tubkikare) och med en adapter för ungefär 4000 kronor kan du koppla din systemkamera genom objektivet och på så sätt ta dokumentationsbilder eller filma med en rejäl förstoring. Hur bra det fungerar återkommer vi till senare här på Natursidan.se.
Modellen som vi testat är tubkikarnas värsting. Med 95 millimeters frontallins ger tubkikaren ett tungt, nästan trumpet-liknande intryck. Tillsammans med okularet väger det 2150 gram, vilket är mer än många andra tubkikare. Både vikten och priset, som ligger på över 32 000 kronor, kompenseras dock i kvalitet. Bättre tubkikare än så här är svår att hitta. Frågan är bara om det är värt kostnaden.
För en fågelskådare som satsar hårt på sin hobby är en riktigt bra utrustning viktig. Skillnaden mellan en topputrustning och ett budgetpaket kan i värsta fall innebära skillnaden mellan att vara säker på att artbestämma en raritet och att se en obestämd fågel flyga iväg. För vissa skådare är ett sådant scenario otänkbart och för dem är det här helt rätt tubkikare.
95 millimeters frontallins är bredare än de flesta konkurrenter, men det betyder också att objektivet släpper in mer ljus och det kan behövas vid den väl tilltagna zoomen på 70 gångers förstoring. Optiken är byggd med samma teknik som deras handkikare och kvaliteten är riktigt hög, världsklass till och med. Om du är van vid betydligt billigare och äldre tubkikare är det en förunderlig upplevelse att titta i en tubkikare på den här nivån. Skärpan är knivskarp, färgåtergivningen exemplarisk och det går att studera även små detaljer på långt håll på ett sätt som få andra utrustningar är i närheten av.
Designen är ren och snygg, gummihöljet gör tuben tålig för stötar och det finns inte många skrymslen som det kan komma in smuts i. Ett officiellt skyddsfodral kostar hela 2000 kronor och det är lite snålt att det inte ingår i en investering i den här prisklassen. Om du räknar med att den här tubkikaren ska hålla resten av ditt liv kan det dock vara en vettig “försäkring”.
En sak att tänka på är att med den förstoringsgraden och vikten på tubkikaren bör du ha ett stabilt stativ och ett bra stativhuvud för att göra tuben rättvisa. Skakningar på grund av stark vind med 70 gångers förstoring gör det svårskådat. Om du inte redan har ett bra stativ och stativhuvud får du räkna med att lägga ut ytterligare några tusenlappar.
Med skyddshölje och vettigt stativ kan alltså en komplett Swarovski 95 mm kosta runt 40 000 kronor. Det är naturligtvis väldigt mycket pengar och att det är en av de absolut bästa tubkikarna på marknaden bör inte komma som en överraskning. Den stora frågan är egentligen om du tycker att det är tillräckligt stor skillnad på den här topputrustningen och bra optik som kostar runt 15 000 kronor. Du kommer se skillnad beroende på hur många tiotusenlappar du lägger på din tubkikare, men du måste testa utrustningen själv innan du är säker på att det är värt skillnaden.
Jag, som nu går tillbaka till en utrustning för runt 13 000 kronor, tycker inte riktigt att Swarovskis värstingtub är värd pengarna trots att det är den överlägset bästa tubkikare jag någonsin testat och trots att jag nu löper något större risk att inte kunna artbestämma fåglar på långt håll.
+ Lyxig och tålig
+ Smart med två moduler
+ Skarp
+ Ljusstark
– Tung
– Dyr
Transparens: Vi fick låna produkten av Swarovski.