Gå till innehållet

Recension av Swarovskis nya tubkikarmodell BTX

Tubkikare med modulen BTX från Swarovski.

Med ett pris på 22 800 kronor är BTX-modulen inte något för alla. Inte minst eftersom du dessutom behöver en objektiv-modul till, som i sin tur kostar mellan 7 500 och 16 500 kronor. Men för den som har pengarna och vill skåda bekvämt är det inte ett dumt nytänk av Swarovski.

Själva poängen med BTX är att den har två okular (linserna mot ögonen). Du använder med andra ord båda ögonen när du tittar i den, som vilken handkikare som helst. Det är skönt för ögonen i ett längre perspektiv och det ger en mer absorberande känsla av att vara “inne i bilden” – som att komma närmare naturen på fler sätt än enbart genom förstoringen. Det är en upplevelse som inte ska underskattas och som bör upplevas innan du eventuellt förkastar BTX som en onödig nymodighet.

Okularen går att justera utåt och inåt för att de ska anpassas efter ditt ögonavstånd. BTX är också utrustad med två finesser som kan tyckas märkliga – ett pannstöd och ett sikte. Strax ovanför okularen finns en platta som du kan ställa in så att din panna vilar mot den medan du skådar. Hur skumt det än låter så är väldigt bekvämt att luta huvudet i den vaggan under längre skådande.

Siktet är kanske ännu märkligare. Genom att kisa med ena ögat och placera siktets vita punkt på det du vill se kan du snabbt gå över till okularen och vips så tittar du precis där du vill. Det tar en stund att få in snitsen på det, men sedan hjälper det faktiskt en hel del i skådningen genom att hyvla bort tid från det att du upptäcker en fågel med blotta ögat tills du njuter av den i tuben.

Det går att placera BTX-utrustningen på ditt befintliga stativ och stativhuvud. Det kräver dock viss övning att bli nästan lika vass på att panorera med det som med en vanlig tubkikare. Men bara nästan. Jag tycker att det är en något större utmaning att följa flygande fåglar med BTX även efter många timmars testande.

När Swarovski demonstrerar modellen för blivande kunder har de dock oftast placerat den i ett nyutvecklat stativhuvud – kallat PTH. Systemet, som ska släppas i juni 2017, väger dock 1,3 kilogram och kostar över 6000 kronor. Den utrustningen har vi inte testat i den här recensionen.

Tubkikare med modulen BTX sedd från ovan.

Eftersom BTX saknar zoom är siktet kanske ännu viktigare. En vanlig metod när man använder tubkikare är att ha den maximalt utzoomad när områden spanas av. På så sätt har du störst chans att upptäcka något. När du väl fått syn på något intressant zoomar du in. BTX är istället låst till en viss förstoring – 30x för 65- eller 85-objektiven och 35x för 95-objektiven. Det är med andra ord ungefär som att alltid skåda i maximalt utzoomat läge utan möjlighet att zooma in ytterligare. Det är en saknad funktion med tanke på att dyra tubkikare brukar klara av att behålla bildkvaliteten även när man zoomar in.

Swarovskis tubkikare är numera uppdelade i två delar – okularmodulen som är närmst ögat och objektivmodulen som är i andra änden. Den sistnämnda finns i tre modeller – 65, 85 eller 95 mm. Ju större siffra desto större diameter på objektivet vilket i sin tur innebär högre vikt, men med större ljusinsläpp. 95 mm är helt enkelt en mäktigare bildupplevelse än 65 mm, men tillsammans med BTX väger bara huvudet över 2,7 kg. Sedan tillkommer stativ och stativhuvud (2-3 kg sammanlagt). Det är inget för långa vandringar.

BTX är alltså en okularmodul som fästs tillsammans med objektivmodulen. Med 95 mm, som vi testat i den här recensionen, ger BTX en storslagen upplevelse i fält. Det är som att dyka in i en uppförstorad HD-version av världen. Om tubkikare i budgetklassen är som naturfilmer från 80-90-talets “Ett med naturen” är Swarovski BTX med 95 mm-objektiv som “Planet Earth 2”. Det är helt enkelt en proffsigare och större upplevelse.

BTX-okularen är även anpassat till den befintliga digiscoping-adaptern för Iphone. Det går med andra ord att fästa din lur vid ett av okularen och filma eller ta bilder på det du ser. Något som kan vara extra viktigt för att bevisa att du verkligen sett någon sällsynt art, men framför allt är ett kul sätt att dokumentera det du upplever i naturen.

Hur lyxig upplevelsen än är med BTX går det inte att komma ifrån känslan av att den har en del tunga nackdelar. Att inte kunna zooma in, priset och vikten är kanske de största. För dig som har pengarna och oftast står och skådar från samma plats långa stunder kan “tubkikarnas Planet Earth 2” vara ett lyft för skådningen. För landets naturum och för fågelföreningar som till exempel vill visa upp fåglar i närbild från ett fågeltorn är BTX en perfekt investering. Naturen blir onekligen lite extra fantastisk med bra optik.

Betyg: 3 av 5 

Transparens: Vi fick låna utrustning av Swarovski till det här testet.

Mer att läsa