Recension av Nya och Lilla svampboken
Recension av Pelle Holmbergs och Hans Marklunds ”Nya svampboken” och “Lilla svampboken”. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
Det finns uppemot 5000 arter av storsvampar i Sverige. En hel del av dem kan användas i matlagning, men många är också giftiga och inte bara illamåendeframkallande utan ibland dödligt giftiga. Det gör att svampplockning bör tas på allvar. Det är inte bara att plocka något med en fruktkroppar i skogen och servera en “svampsås” till söndagssteken.
Med det sagt är det inte heller speciellt svårt att vara en nybörjare i svampskogen. Även under din första svampplockarsäsong kan du med lite påläsning känna igen kantareller och karljohan – två av landets populäraste matsvampar. Det fina med dessa båda svampar är dessutom att förväxlingsrisken är väldigt liten och att de arter som kan plockas av misstag inte är giftiga.
Svampexperterna Pelle Holmbergs och Hans Marklunds senaste upplaga av ”Nya svampboken” och “Lilla svampboken” är egentligen inget måste för dig som nöjer dig med kantareller, men det fina med svampplockning är att det finns så många andra godbitar i skogen och för att vara säker på dessa krävs både kunskap och erfarenhet. En röd flugsvamp kanske alla anser sig känna igen, men om fläckarna spolats bort av regnet kan den påminna om exempelvis storkremla, vilken anses vara en matsvamp.
Det enklaste rådet till osäkra är att inte ta några chanser.
“Lilla svampboken” är utmärkt att ha med sig ut i fält för en första studie av det som hittas. Den är liten och behändig och fungerar som en första gallring. Inte minst för det smarta systemet med färgsymboler som berättar om det finns förväxlingsrisk med giftiga eller illasmakande svampar. En vit etta i en grön cirkel innanför en grön fyrkant innebär till exempel att det är en matsvamp för nybörjare som endast kan förväxlas med andra matsvampar. En vit fyra i en grön cirkel innanför en röd fyrkant är en matsvamp som kan förväxlas med en farligt giftig svamp. Vill du vara säker plockar du med andra ord bara ettor eller tvåor från boken och kontrollerar dem noga. Det värsta som kan hända dig då är att det inte smakar riktigt som du tänkt dig.
Det är dock i “Nya svampboken” som det stora läsvärdet hittas. Här finns det rikligt med bilder på varje svamp och både förväxlingsrisker och kännetecken tas upp i detalj. Bilderna förtjänar särskilt beröm eftersom varje svamp presenteras från alla möjliga vinklar, storlekar och även i sin naturliga miljö. Dessutom finns en måttangivelse så att ungefärlig storlek kan uppskattas.
Läsaren får också grundläggande kunskaper i svamparnas funktion och uppdelning och i slutet av boken finns några recept och tips på tillagning. Sammanlagt beskrivs ett hundratal matsvampar, samt ett gäng giftsvampar för att man ska veta vad man ska akta sig för.
En genomläsning av “Nya svampboken” ger en bra grundläggande kunskap om svampar, men också de senaste rönen för dig som redan kan en hel del och kanske vill lära dig var man hittar och känner igen några av de knepigare matsvamparna.
Böckerna är välskrivna, pedagogiska och lätta att ta till sig. Det märks att Pelle Holmberg och Hans Marklund ägnat sig åt sitt intresse i många år och är vana att sprida sin kunskap. Jag, som är en nybörjare, känner mig både peppad och lite mindre osäker inför svampsäsongen.
Betyg på “Nya svampboken” och “Lilla svampboken”: 4 av 5
Läs mer:
• Alla våra bokrecensioner.
Transparens: Vi fick recensionsexemplar av böckerna av Norstedts.