Recension av lyckad blandning av fotobok och porträtt
Recension av boken ”I huvudet på fotografen Serkan Günes” av Göran Segeholm och Serkan Günes.
Att visa sina bilder, berätta hur man tänkt vid varje bild och ge lite grundläggande fototips är kanske den vanligaste vägen att gå när det gäller fotoböcker. Det är ett välbeprövat grepp just eftersom det är enkelt och funktionellt. Med rätt bilder och genomtänkt text bildar det en bra ram för en fotobok. Risken är bara att samma upplägg känns alltför bekant efter ett tag.
Här har Göran Segeholm i den något klumpigt betitlade “I huvudet på fotografen Serkan Günes – guide till landskapsfotografi” hittat ett ganska bra grepp. Med sin egen fotokunskap och förmåga som skribent tecknar Göran ett porträtt av den svenska prisbelönta landskapsfotografen Serkan Günes. De två fotograferna samtalar med varandra, fotograferar tillsammans och Göran iakttar Serkans metodik och stil.
Det är en blandning av intervju, reportage och en guide till landskapsfotografi som fungerar. Läsaren får lära känna fotografen Serkan Günes undan för undan och Göran Segeholm är bra på att lyfta fram det viktigaste. Jag hade uppskattat ett något mer personligt porträtt eftersom det märks att Serkan har många åsikter som skulle förtjäna mer plats, men att jag vill ha mer säger också en hel del om att upplägget och porträttet är lyckat.
Till Göran Segeholms texter serveras naturligtvis Serkan Günes landskapsbilder och det är en mäktig samling. Vissa bilder imponerar vid första anblicken och andra är av karaktären som övergår från “jaha?” till “aha!” efter någon sekunds betraktande. Varenda bild känns genomtänkt in i minsta detalj och tål att studeras länge. Här finns aldrig bara en snygg detalj eller vy, här finns alltid ett sammanhang för varje detalj. Allt hänger ihop på ett sätt som utmärker en genomtänkt konstnär.
Bra konst ska tåla granskning och det kan verkligen sägas om Serkan Günes bilder och för all del även om Göran Segeholms texter.
Transparens: Vi fick boken av Dext.