Recension av Kowas nya, lätta tubkikare
Natursidan har i sommar testat Kowas nya tubkikare TSN-553. Ett försök att göra en liten smidig tubkikare som inte gör avkall på kvaliteten.
En tubkikare är ett viktigt inköp. Det är för det första ofta en väldigt dyr pryl och den kommer bli din följeslagare under många år framöver. Innan du slår till behöver du fundera på vad du är ute efter.
Vill du ha det bästa av det bästa för alla situationer? Eller nöjer du dig med något billigare och gör därmed avkall på den allra vassaste optiken? Det kan också vara en fråga om vikt. Det är här Kowas nya modell TSN-553 kommer in i bilden. Tanken är att erbjuda en tubkikare för dig som inte vill bära så tungt eller som vill ha en liten tubkikare med dig på resan, men som samtidigt är beredd att betala för kvalitet.
För Kowa TSN-553 är ingen billig pjäs. Runt 19 500 kronor får du betala och det är en så pass saftig kostnad att det är rimligt att ställa riktigt höga krav.
Vi börjar med vikten. En jämförelse mellan ytterligheter ger lite perspektiv. Kowa TSN-553 väger 810 gram. Den fetaste Swarovski-tubkikaren (ATX 95 mm) landar på 2100 gram. Det är nästan tre gånger så mycket och gör naturligtvis rejäl skillnad för längre vandringar eller för dig som vill ha med dig ordentlig optik på resan.
Det är inte bara vikten som är en betydande skillnad. Kowa TSN-553 är liten. Objektivet är bara 55 mm i diameter och hela tuben är bara drygt 27 cm lång. Du kan i stort sett ha den i en stor jackficka och TSN-553 är därmed en utmärkt resekamrat.
Vikt och mått i all ära, men en så här pass dyr tubkikare måste kunna leverera en optik som är förvånande bra för sin storlek. Det gör TSN-553.
Optiken i Kowas tubkikare använder sig av ren fluoritkristall. Ett faktum som de är så pass stolta över att de skriver ut det på själva tubkikaren. Det dessa kristaller gör är att de motverkar oönskad ljusspridning. Det märks framför allt på att det blir färre så kallade “blödande färger” runt objekt. I billigare optik kan det ibland ses färger som ligger utanför objektets gränser, som en gloria av kass kvalitet. Det slipper man med TSN-553. Även kontrast, färgåtergivning och skärpa är över lag väldigt bra. Inte minst med tanke på hur liten tubkikaren är.
Förstoringsgraden på tuben är 15-45 gånger. Med hög inzoomning tappar TSN-553 något både i ljusstyrka och skärpa. Det är inte heller helt enkelt att få till exakt skärpa med maximal inzoomning, framför allt inte i sämre ljusförhållanden. Det är inget ovanligt för tubkikare, men det är värt att tänka på. Skådar du mycket i skymning och gryning kan en större tubkikare med bredare objektiv vara att föredra. Ju större objektiv desto mer ljusinsläpp, men också desto högre vikt.
Jag har även hunnit testa Kowas digiscoping-adapter som gör det enkelt att fästa en mobiltelefon vid okularet och fotografera eller filma genom tuben. Det är ingen teknik som ska jämföras med proffsutrustning, men jag gillar verkligen framför allt möjligheten att filma via mobilen. Det fungerar riktigt bra även om det framför allt ska användas i det lägre zoom-omfånget om du vill bibehålla en viss kvalitet. För dig som vill dokumentera (eller ha bevis för) dina fågelobservationer kan det vara ett kul tillägg.
Själva produktionen andas, nästan uteslutande, kvalitet. Höljet ligger skönt i handen med lagom friktion för att minska risken för att den ska glida ur handen. Zoomen sitter på okularet (närmst ögat) medan fokusrattarna är två till antalet (en för stora rörelser och en för småjustering) och sitter på tubens ovansida. Jag är inte helt förtjust i dem. Det är förvisso positivt att det går snabbt att gå från nära håll till längre avstånd, men rattarna känns för slappa med för dåligt motstånd. Det blir extra tydligt jämfört med den betydligt trögare zoomen. Jag hade också gärna sett att fokusratten var mer monterade i tuben snarare än att sticka ut som den gör nu. En smaksak, men det hade varit snyggare, mer praktiskt och mer ergonomiskt tror jag.
Kowa TSN-553 är ett försök att kombinera god optisk prestanda och robust kvalitet med låg vikt och liten storlek. Det är ingen tvekan om att det är ett lyckat försök. Det känns lyxigt att en så här lätthanterad tub bjuder på så bra optik. Den stora nackdelen är utan tvekan priset. Är den värd 19 500 kronor? Det får din plånbok och dina behov svara på.
Betyg: 4 av 5
Fakta, enligt tillverkaren:
- Diameter frontlins: 55 mm
- Linsmaterial: Rent flouriteglas
- Material i huset: Polykarbonat
- Vattentät: Ja, IPX7
- Antireflexbehandling: Multi coating
- Förstoring: 15-45x
- Närgräns: 3 meter
- Synfält på 1000 meter: 44–23 meter
- Längd: 271 mm
- Vikt: 810 gram
Transparens: Vi fick låna tubkikare och Iphone-adapter av Focus Nordic.