Jag har de senaste åren framför allt vistats i fjällen i början av sommarsäsongen. Då har inte så mycket mygg och knott vaknat till liv och det är inte lika mycket folk, samtidigt som fjällfåglarna anlänt. Den stora nackdelen är dock att växterna inte hunnit gå i blom. Det går att hitta blommande kabbeleka, krypljung och andra arter, men det är en snål tid jämfört med vad som komma skall.
Det är under högsommaren som blomsterprakten är som störst i fjällvärlden och då är “Flora för fjällvandrare” behändig att ha med.
En 300 sidor behändig liten bok som får plats i en stor jackficka kan naturligtvis inte tävla med en stor flora när det gäller mängden innehåll. Men “Flora för fjällvandrare” väger upp för det mesta genom att vara riktigt smart planerad.
De 200 arterna beskrivs på en hel eller en halv sida, oftast enbart med en bild, men ibland med både in- och utzoomade växter för att göra identifieringen enklare. Informationen håller sig till det viktiga så som längd, blomperiod, var den växter och en beskrivning. Ibland läggs det in faktarutor för att exempelvis ta upp någon intressant historisk användning av växten eller för at fokusera på skillnaden mellan blåbär och odon.
Språket är enkelt och tydligt, men i beskrivningarna av växterna används etablerade botaniska termer, som kanske inte alla kan, men som finns med i bokens ordlista.
Bilderna, oftast tagna av Lisa Öberg, fyller sin funktion alldeles utmärkt och det är en imponerande samling bildsamling. Det viktigaste syns tydligt och det gäller oavsett om det är miljöer eller växtdetaljer som skildras. Här blandas inbjudande foton som får mig att längta norrut med bilder som förtydligar texten på ett utmärkt sätt.
Förutom genomgången av 200 växter får boken plats med en hel del andra smarta kapitel. En genomgång av växtfamiljerna och hur de skiljer sig åt, blomningstider, växtmiljöer, hur växterna klarar av att leva i fjällen, ett register uppdelat i växternas färger och en ordlista med teckningar som förtydligar växternas delar. Precis vad som behövs för att förstå fjällfloran, varken mycket mer eller mindre.
“Flora för fjällvandrare” har helt enkelt synnerligen klokt använda sidor och ett välplanerat upplägg. Den förtjänar att bli en följeslagare på din fjälltur om du är intresserad av naturen som du vandrar i och om du kan tänka dig ett något mindre traditionellt upplägg för en flora.
Betyg: 4 av 5
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från förlaget.