Recension av brädspelet Skogen
Brädspelet Skogen lyckas med den svåra balansgången att både underhålla och utbilda och är dessutom något för hela familjen.
Det första som slår en när man håller Skogen i handen är att det är snyggt. Layouten är en passande blandning mellan artspecifika illustrationer, tydliga ikoner och en allmän känsla av att det här är ett spel som säljs i en designbutik. Brickorna kommer i små tygpåsar, artporträtten är verklighetstrogna och detaljerade och spelpjäserna ger en skön känsla av friluftsliv med retroutrustning. Det är ett av de mest tilltalande spelen jag sett.
Spelmekaniken är egentligen ganska enkel. Du börjar med en tom skog. Under spelets gång turas 2-4 spelare åt att fylla den med mer och mer liv. För att arterna ska trivas måste vissa förutsättningar vara uppfyllda. I spelet gestaltas detta av artbrickor (exempelvis blåmes, daggmask och rosmossa) och elementbrickor (exempelvis lövträd, kalkrik mark eller glänta). Vissa arter är inte så kräsna. Blåbär kan placeras ut intill enbart en barrskogsbricka och daggmasken kan placeras ut bara det finns lövträd.
LÄS ÄVEN: • Intervju med skaparna av Skogen – svenskt brädspel om skogens ekosystem
För att få lägga ut lavskrikan, denna skogsfrågans symbolart, krävs det både barrskog och gamla träd. Dessutom måste artbrickan skägglav finnas någonstans i skogen. I gengäld ger lavskrikan betydligt mer poäng än blåbär. Jordhumlan kräver i sin tur glänta, lövträd, samt arterna skogssork och blåbär eller lingon. Ren spelmekanik och samtidigt tydlig naturpedagogik.
Det går inte att spela Skogen utan att tänka på ekosystem, förstå vad arter behöver för att trivas och lära sig arter som inte direkt står med i skolans läroböcker. Några kvällar med Skogen och alla spelare kommer kunna berätta att spillkråkan skapar viktiga bohål åt andra arter, att svedjenäva behöver skogsbränder och hur viktiga gamla träd är för många arter.
Inte bara det. Här finns en del budskap om biologisk mångfald också. Som hur viktigt det är med balans från rovdjur, pollinering och fröspridning (symboliseras i spelet av viktiga livkort). Det kanske mest ögonöppnande för en inte helt insatt allmänhet är att ett slag med “katastroftärningen” är något positivt. Det handlar nämligen inte om verkliga katastrofer för själva skogen – så som kalhyggen eller vägbyggen. Istället gynnar skogsbränder, stormar och översvämningar en del arter.
Spelet är från 8 år enligt förpackningen, men det är föredömligt enkelt upplagt där symboler dominerar och text bara används i vissa fall. Man behöver därför knappt kunna läsa för att spela Skogen, så länge någon som kan reglerna är med. Det är inte heller några problem att anpassa spelandet efter sällskapet. Vill du spela taktiskt och tävlingsinriktat mot motståndet så går det fint. Men det är också roligt att hjälpas åt att skapa en artrik skog och förvisso räkna poäng, men inte gå in för att sabotera för varandra.
Spelnörden i mig hade önskat en aning mer strategiska möjligheter. Naturnörden i mig sitter med ett stort fånleende.
Spelmekaniken är som sagt inte så avancerad, men det finns definitivt taktiska aspekter. Kanske framför allt på slutet av spelet när det börjar bli ont om plats i skogen och arterna ofta är krävande. Men över lag handlar Skogen mer om tillfälligheter än skicklighet. Har du till exempel turen att dra upp några av de bästa brickorna i starten (ekorre och röd flugsvamp) ökar chansen att få dra de viktiga livkorten som gör att du får ha extra artkort på hand. En rejäl fördel.
Skogen förtjänar att finnas i varenda spelintresserad familjs spelskåp, i varje naturväns bibliotek, hos landets alla naturum och i varenda grundskola. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt för eleverna att avsluta kursen om ekosystem än med några omgångar med Skogen. Undervisningspotentialen är väldigt stor.
Själv hade jag ett stort föräldraögonblick när tonårsdottern under vår spelkväll talar om kandelabersvamp och goliatmusseron och börjar dra paralleller till ekosystemgenomgången i skolan. På ett sätt är det allt som krävs för att hylla Skogen, men det skadar inte att det samtidigt är riktigt underhållande också.
Betyg: 4 av 5
Skogen kostar ungefär 500 kronor och säljs av exempelvis Designtorget, Naturkompaniet, Biotopia och Akademibokhandeln, men även online via Ninjaprint.
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av spelet.