Recension av ambitiös fågelbok
Recension av boken “Norstedts fågelbok” av Lars Gejl. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
“Norstedts fågelbok” gavs ut i sin första svenska upplaga 2012. Det här är en ny upplaga med exakt samma innehåll, men med ett något lägre pris.
Boken är en översättning (gjord av Roland Staav) av Lars Gejls danska bok “Fuglefelthåndbogen”. Här i Sverige har den dock inte riktigt fått något genombrott än. Enligt Markus Tallroth på Naturbokhandeln säljer de ungefär 800 exemplar av “Fågelguiden” varje år. Av “Norstedts fågelbok” säljs det dock bara 40 exemplar årligen. Det är talande för vilken ställning “Fågelguiden” har i Sverige.
För en nybörjare kan dock Fågelguidens omfång vara överväldigande. Då kan det vara skönt att börja med en fågelbok där fågelarterna åtminstone är troliga besökare i Sverige och där arter som aldrig besökt oss eller bara varit här någon enstaka gång inte är med. Det ger lite mindre risk att artbestämningen ska kännas hopplöst svårt i början.
Lars Gejls bok är inte ett dumt alternativ till Fågelguiden och har lite andra grepp. Det kanske tydligaste rent fysiskt är att det medföljer en cd-skiva med fågelläten. Förvisso en trevlig bonus, men det är bara 296 av bokens 322 arter som finns med bland mp3-filerna och arterna som är med har bara en fil var. Filen kan dock innehålla flera olika läten och inspelningarna håller över lag hög kvalitet. Det är dock inte speciellt lyckat att filerna döpts till “001_Fugle”, “002_Fugle” och så vidare. Först när man öppnar dem i ett program syns fågelnamnen. Åtminstone fungerar det så på Mac.
Ett annat tydligt upplägg i “Norstedts fåglar” är att man satsat på fotografier istället för illustrationer. Till skillnad från många andra, enklare fågelböcker är det dessutom ett riktigt bra och genomtänkt bildmaterial. Rovfåglar presenteras med många bilder på flygande fåglar medan småfåglar ofta visas bredvid andra arter som de påminner om. Ibland är fåglarna i fotografierna även frilagda för att de ska vara extra tydliga och få plats på samma sida.
Bildmaterialet (966 bilder) håller väldigt hög klass. Förutom mängder av utmärkta, skarpa och tydliga artporträtt som underlättar artbestämningen så har de även lagt in en del bilder som bryter av från mängden. Som en gråtrut i motljus som sprider vattendroppar efter sig, bråkande tornfalkar eller en närbild på en ugglas blick. Det hade kunnat göras ännu mer effektivt genom att låta bilderna få en hel sida eller ett uppslag, men man har istället valt att hålla ner sidantalet så mycket som möjligt. Troligen ett korrekt beslut.
Ett av bokens största problem är layouten. 322 arter och 966 bilder på ungefär 450 sidor ger ett väldigt tätt och rörigt intryck. Det är inte alltid så lätt att förstå vilka texter och bilder som hör till vilken art när exempelvis en artbeskrivning fortsätter på ett nytt uppslag där bilderna bara föreställer andra arter. Här visas fördelen med anpassbara illustrationer väldigt tydligt.
Ett litet fel har jag också hittat. Den blå kärrhöken överst på sidan 158 är inte en adult hane som det står i texten. Ett annat problem med boken är att släppa en ny upplaga 2016, men inte uppdatera den. Då kan det följa med konstiga påståenden som att “den senaste biätaren observerades i Skåne i början av oktober 2011” när arten setts årligen sedan dess och i fjol dessutom gjorde en uppmärksammad häckning på Öland (läs mer här). Dylika exempel finns det tyvärr ganska gott om.
Förutom dessa bekymmer är “Norstedts fågelbok” ett ambitiöst verk som är ett bra alternativ för dig som föredrar fågelfoton framför illustrationer och som kanske tycker att det är förvirrande många arter med i “Fågelguiden”.
Betyg: 3 av 5
Transparens: Vi fick boken av Norstedts förlag.