Det omdebatterade konstverket Nimis på Kullaberg i nordvästra Skåne är åter i rampljuset. Den här gången åtalas konstnären Lars Vilks för att ha byggt nya torn på platsen, efter att verket brandhärjades 2016.
I början av 1980-talet byggde konstnären Lars Vilks ett högt torn i Kullabergs naturreservat. Tornet byggdes av drivved och sågs som en konstinstallation. När myndigheterna fick reda på konstverket, som inte hade bygglov, begärde de att det skulle rivas. Därefter inleddes en lång rättsprocess som Lars Vilks ser som en del av konstprojektet Nimis.
LÄS ÄVEN: • Klart: Kullaberg blir sammanhängande naturreservat och kanske nationalpark
Sedan dess har verket både sålts och köpts till olika konstnärer (bland annat för att undvika att det skulle rivas) och dessutom byggts ut till 100 meter på längden och 25 meter på höjden. Verket har också blivit välbesökt. Ungefär 40 000 personer om året beräknas klättra ner till bygget varje år och även kommunens officiella hemsida tipsar om ett besök.
Hösten 2016 brann ungefär en fjärdedel av verket ned. Lars Vilks ska efter det ha reparerat och byggt ut Nimis utan tillstånd och det är därför han nu står inför rätta i Helsingborg. Eftersom han även ser rättegången som en del av konstverket valde han att medverka i en rättegång istället för att betala 40 dagsböter för sitt tilltag.
– Man ska komma ihåg att Nimis skapat sig ett betydande värde och nu anses vara ett betydande konstverk som ingår i svensk konsthistoria. Och som har en stor och väldigt entusiastisk publik – omkring 40 000 människor om året som klänger omkring i det, sa Lars Vilks, enligt Sveriges Radio.
Länsstyrelsens platschef på Kullaberg, Daniel Åberg, menar att Lars Vilks nu byggt två nya torn på platsen och inte alls enbart reparerat de befintliga, som konstnären hävdat.
Enligt förundersökningen bedömer räddningstjänsten Nimis som farligt för allmänheten.
Källor: Sveriges Radio, SVT Helsingborg och Helsingborgs Dagblad