Tropisk havsfågel i Östersjön – “första klass”
Det rådde stor dramatik när Sveriges tredje brunsula någonsin flög in i Östersjön. Det var ytterst nära att den slutade som en måltid och inte ännu ett kryss på landets mesta fågellokal.
I augusti 2023 skedde en märklig händelse i Fågelskådarsverige. En brunsula upptäcktes i Östersjön. Nästan ännu mer udda var att den landade på en färja och följde med den in i Stockholm. Det visade sig dock att fågeln inte mådde så bra. Normalt sett lever brunsulor i tropiska delar av Atlanten och Stilla havet så att svenska fågelskådare skulle få en ny chans verkade inte så troligt.
Men bara ett drygt år senare var det dags igen och återigen skulle många fågelskådare få se den tropiska havsfågeln. Under fredagen den 27 september hittades en brunsula av fågelskådare i Skåne på långt håll, flygandes ner runt Falsterbo. Larmet gick i tjänsten Birdalarm och omedelbart bemannades strategiska platser längs Skånes sydkust och fågeln kunde följas på sin färd österut, in mot Östersjön.
– Under den eftermiddagen och kvällen var det många som begav sig ut på ett extra span längs Ölands kuster. Och den fanns nog i bakhuvudet på många även under de följande dagarna, berättar Magnus Hellström, stationschef vid Ottenby fågelstation.
Från förväntansfull tystnad till full aktivitet
Men inget mer hördes om brunsulan som hade setts ge sig av åt ostsydost från Skåne.
Två dagar senare, under söndagen den 29 september, var Magnus Hellström hemma när en vän ringde. Brunsulan sågs igen! Den här gången på Ölands östkust, upptäckt av Peter Nilsson i Skärlöv. Fågeln fiskade i lugn och ro vid Skärlövs hamn medan Magnus Hellström hoppade i bilen och körde söderut. Det skulle bli stor dramatik under söndagens sista ljusa timmar. Men innan dess hann åtskilliga fågelskådare se brunsulan längs Ölands östkust, sakta fiskandes söderut.
– Jag och Niclas Lignell (fågelskyddssamordnare på Birdlife Sverige) befann oss vid Näsbybadet där sulan passerade lugnt och fint på bra avstånd. Det var en riktig pastellkväll med skär himmel och nästan stilla hav, berättar Magnus Hellström.
Nära ett dramatiskt slut
De följde fågeln i sakta mak när den plötsligt snabbt ändrade riktning. En havsörn hade fått syn på sulan och bestämt sig för att inleda en jakt.
– Örnen slog sulan och fick ett grepp om den, och den hängde hjälplöst i klorna under några sekunder. Men sulan lyckades att ta sig loss och dråsade ner i havet varpå örnen slog efter den vid flera tillfällen. Örnen var nog egentligen bara halvintresserad och gav snart upp. Några trutar gav sig då efter sulan, men också dessa gav strax upp. Vi vet inte hur pass illa tilltygad sulan blev av attacken, men den kunde i alla fall flyga och försvann därefter mot sydsydost, allt längre ut från kusten.
Ett av de mest spektakulära fynden
Den undvek döden med en hårsmån, men bjöd ändå fågelskådare även nere vid Ottenby på en uppvisning innan den försvann i söder, ut över Östersjön.
Att den sågs vid Ottenby har viss betydelse för en imponerande lista. Tidningen Roadrunner rapporterade i sitt senaste nummer att Ottenby blev första fågellokal i Sverige att nå 400 arter. Med brunsulan är det nu 401 arter och Magnus Hellström berättar att den rankas högt av alla fågelarter som setts vid Ölands sydspets:
– Brunsula är verkligen en första klassens raritet, och fynd inne i Östersjön hade nog ingen vågat drömma om för några år sedan. Utan tvekan ett av de mest spektakulära fynden som gjorts både vid Ottenby och på Öland som helhet.