Under onsdagskvällen på väg hem från jobbet tog Per Åsander sig en tur på små bilvägar i Mangskog, Arvika. Det ledde till en upplevelse som troligen ingen annan i Sverige varit med om.
När han åkt förbi Gravtjärn vid 17:30 ser han en stor fågel, lågt över vägen. Den stiger med väldigt tunga vingslag och börjar cirkla över honom på bara 50 meters höjd.
– Jag tänker först “kungsörn”. Men nej, fel stjärt. Tänker “havsörn”. Nej, för lång stjärt. Jag blir förbryllad, men tar bilder.
Den stora, långvingade fågeln med kilformad näbb försvann mot söder. När han kommer till sitt torp vid 18-tiden tar han en bild på kameradisplayen eftersom han inte har med sin dator. Bilden lägger han ut på Artbestämningar av fåglar–gruppen på Facebook för att få hjälp med att identifiera den mystiska fågeln.
– Då händer det grejer som jag inte räknat med. Lammgam! Hur osannolikt var det inte för mig att tänka i de banorna på en skogsväg i Mangskog. Sedan dess har det blivit många grattis från kända och okända, berättar Per Åsander.
Vad tänkte du när du fick reda på att du var den första i Sverige som säkert sett en lammgam inom landets gränser?
– Min tanke när det gick upp för mig var att det är väldigt mycket slump vad man får se. Varför just jag? Varför just här?
Det är en ung lammgam som Per Åsander fotograferade. Det var även en ung lammgam med ett liknande hack i högervingens fjäderdräkt i Danmark nyligen och allt talar för att det är samma individ.
2017 sågs det eventuellt en lammgam i Sverige. Men Per Åsanders fynd är det första som är bekräftat.
Lammgamar häckar närmast i Alperna och lever där av as eller djur som dödats av exempelvis rovdjur. De kan även tillgodogöra sig näringen i benmärg och kan ibland ses släppa benrester från hög höjd mot stenar för att de ska krossas.
Läs även:
• Lammgamarna i alperna fortsätter frodas – nytt rekordår
• Förgiftning dödar flest gamar i Frankrike