I helgen arrangeras Adventskollen – ett evenemang som uppmärksammar hur landets växtlighet blommar även på vintern. När det arrangerades senast, 2015, hittades över 140 blommande arter i landet.
Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands botaniska förening, berättar att Adventskollen görs för att se hur blomningen ser ut i landet i stort så här sent på året.
– I England gör man samma sak varje julhelg och där har man en viss statistik att falla bak på. Klimatförändringar påverkar blomningen och allergiker börjar allt tidigare känna av blommande hassel.
Nästan 70 dagar längre växtsäsong jämfört med 1941
Det pågår flera forskningsprojekt i Sverige för att undersöka hur landets växter påverkas av den globala uppvärmningen. Det rapporteras in vårtecken och hösttecken och hur växtsäsongen* ändrats. På 50 år har den blivit upp till 10 procent längre och som störst är skillnaden i norra Sverige.
I Stockholmsområdet kontrolleras växtsäsongen i Observatorielunden. Där kunde konstateras att den i fjol var 273 dygn, vilket kan jämföras med normalvärdet 1961-1990 på 219 dygn eller med startåret 1941 då den var 164 dygn. Men växtsäsongens längd varierar en hel del från år till år och det kan ge ett bättre värde om längre perioder jämförs. Under 1991-2020 var växtperioden i snitt 236 dygn. Det innebär en ökning med 17 dygn eller 8 procent jämfört med perioden 1961-1990.
Blommar solvändan?
Ulla-Britt Andersson är personligen nyfiken på om solvändan fortfarande blommar på Öland, men hon tror att det kommer vara färre växter i blom i år jämfört med 2015.
– Vi har haft några frostnätter och dåligt med sol de sista veckorna.
Gör så här för att delta i Adventskollen:
Rapportera in alla vilda växter som blommar under perioden 26-28 november 2021 på Artportalen.se. Glöm inte att ange stadium "blomning" och bifoga gärna en bild. Trädgårdsväxter räknas inte om de inte är tydligt naturaliserade sedan länge.
Resultatet kommer sedan sammanställas landskapsvis för alla rapporter som inkommit senast den 5 december.
* Växtsäsongen definieras så här av SMHI: ”Starttidpunkt är första dagen på året i en sammanhängande fyradagarsperiod då dygnsmedeltemperaturen överstiger 5°C. Sluttidpunkt är sista dagen i årets sista fyradagarsperiod med dygnsmedeltemperatur över 5°C.”