Gå till innehållet

Rapport: Europa är inte redo för pågående klimatkris

I en stor rapport från Europeiska miljöbyrån konstateras att många av de klimatrelaterade riskerna redan nått "kritiska nivåer" och att de kan bli "katastrofala utan snabba och omfattande åtgärder".

EU

Stormen Monica slog i helgen hårt mot Europa med bland annat över en meter snö och varning för laviner i Alperna och fyra döda i översvämningar i Frankrike och rekordnederbörd i Kroatien. Det är bara ännu ett i raden av extremväder som drabbat Europa på sistone och som förstärks och som sker allt oftare på grund av klimatförändringarna.

Minst tolv länder råkade ut för översvämningar enbart under första halvåret 2023. Senare samma år drabbades bland annat Norge och Sverige, Storbritannien och nordvästra Europa. Även 2021 fick många områden rekordstor nederbörd och extrema översvämningar.

Stora delar av Europa har också upplevt torka under de senaste åren. 2022 påverkades stora delar av Europa av en ihållande brist på nederbörd tillsammans med högre temperaturer än genomsnittet. Som värst var en tredjedel av Europa drabbat av torka. Liknande händelser skedde runt Medelhavet 2021 och här i norra Europa 2018.

Trots facit – Europa är inte redo

Så här har det sett ut de senaste åren. Trots det och trots att Europa är den kontinent i världen som värms upp snabbast så håller Europas politik och anpassningsåtgärder inte jämna steg med de snabbt växande riskerna. Det visar en ny rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA) som konstaterar att Europa inte är redo för de snabbt ökande riskerna i samband med klimatkrisen. Dessutom har många av dessa risker redan nått “kritiska nivåer och kan bli katastrofala utan snabba och omfattande åtgärder”.

– Vår nya analys visar att Europa står inför akuta klimatrisker som växer snabbare än vår samhälleliga beredskap. För att säkerställa våra samhällens motståndskraft måste europeiska och nationella beslutsfattare agera nu för att minska klimatriskerna både genom snabba utsläppsminskningar och genom kraftfulla anpassningsstrategier och åtgärder, säger Leena Ylä-Mononen, chef för EEA.

Kommer bli värre och drabba våra levnadsvillkor

I rapporten klargör EFA att den extrema värme, torkan, skogsbränderna och översvämningarna som vi upplevt under de senaste åren, kommer att förvärras i Europa även i optimistiska scenarier för den globala uppvärmningen. Levnadsvillkoret på hela kontinenten kommer påverkas.

I rapporten tas 36 stora klimatrisker för Europa upp inom ekosystem, livsmedel, hälsa, infrastruktur samt ekonomi och finans. Mer än hälften av dem kräver fler åtgärder nu. Åtta av dem anses särskilt brådskande, så som att bevara ekosystem, skydd mot värme, översvämningar och skogsbränder, samt att säkerställa europeiska solidaritetsmekanismer, såsom EU:s solidaritetsfond.

Ekosystemen kräver brådskande åtgärder

När det gäller ekosystem skriver EEA:

– Nästan alla risker i ekosystemklustret kräver brådskande eller fler åtgärder, och riskerna för marina ekosystem och kustekosystem bedöms som särskilt allvarliga. EEA-rapporten påminner om att ekosystemen tillhandahåller flera tjänster till människor, och därför har dessa risker en hög potential att överföras till andra områden, inklusive livsmedel, hälsa, infrastruktur och ekonomi.

Ökad torka och värme ger också större risker för livsmedelsförsörjningen. Situationen i södra Europa anses redan vara på en kritisk nivå, men även Centraleuropa är i riskzonen. En lösning som föreslås är att jordbruket delvis går över från kött- och mejeriprodukter till hållbart odlade växtbaserade proteiner. På så sätt minskas både vattenförbrukningen inom jordbruket och beroendet av importerat foder.

Källa: EEA

Mer att läsa