Fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten pågår år 2023 mellan fredag 27 januari och måndag 30 januari. Då kan du tillsammans med 15 000 – 20 000 andra svenskar räkna fåglar och därmed ge kunskap om hur våra vinterfåglar har det och hur de påverkas av ett förändrat klimat.
• Lär dig känna igen vinterfåglarna i vår guide
OBS! Skicka in dina rapporter på Vinterfaglar.se
Så här gör du för att delta i Vinterfåglar inpå knuten: Notera det största antalet av varje art som ses vid något tillfälle under helgen, det är detta antal som ska rapporteras. Så om du ser två blåmesar och fem talgoxar på fredagsmorgonen och 17 blåmesar och två talgoxar på söndag eftermiddag så rapporterar du 17 blåmesar och 5 talgoxar. Gör så med alla fåglar du ser mellan fredag 27 januari och måndag 30 januari.
För att rapportera till Vinterfåglar inpå knuten behöver du registrera dig hos BirdLife Sverige. Du kan sedan antingen rapportera via Vinterfaglar.se eller ladda ner Vinterfåglar som app till iPhone eller Android. Observera att det ska stå BirdLife Sverige som utvecklare.
Statistiken som samlas in ger en fingervisning om hur det går för fåglarna ett visst år och på lång sikt. I fjol dök det till exempel upp ovanligt många grönsiskor och bergfinkar på matningarna.
De talrikaste fåglarna vid 2022 års räkning (2021 års placering inom parentes):
- Talgoxe (1)
- Blåmes (2)
- Grönsiska (30)
- Pilfink (3)
- Domherre (6)
- Bergfink (21)
- Koltrast (4)
- Skata (7)
- Gulsparv (5)
- Kaja (8)
I år satsar Birdlife Sverige även på en livesändning via sin Facebook-sida. Sändningen pågår i två timmar och börjar på lördag 28 januari klockan 10. Då leder redaktören för medlemstidningen Vår Fågelvärld, Niklas Aronsson, samtal med ornitologer på olika platser i landet för att höra hur det går för deras räkningar.
Prova även att spela vinterfågelbingo – kan du fylla en rad?