I oktober släpptes 700 individer av rysk stör ut i Donaudeltat. Det är en av flera insatser för den akut hotade fisken som genomförts de senaste åren.
Den ryska stören (Acipenser gueldenstaedtii) kan bli 2,35 meter lång och väga över 100 kg. De 700 stycken, sex månader gamla, störarna som släpptes ut i Donaudeltat vägde dock bara ungefär 150 gram och de kommer troligen så småningom lämna deltat och ge sig ut i havet där det finns mer mat åt dem och de kan äta upp sig några kilo. Förhoppningen är att de sedan ska återvända till Donau för att leka och reproducera sig.
Den ryska stören är ett i en lång rad exempel på vandrande sötvattensfiskar som det går dåligt för på grund av mänsklig aktivitet. Vattenkraftverk och andra vandringshinder, klimatförändringar, överfiske och utsläpp har fått Europas vandrande sötvattensfiskar att minska med i snitt 93 procent sedan 1970.
Det har nu släppts ut sammanlagt 9 000 ryska störar i Donaudeltat. De kommer spela en viktig roll i området genom att bibehålla en komplex näringskedja, som rubbats sedan störarna minskat så kraftigt i antal de senaste 50 åren.
Källor: WWF och Danube-projektets webbplats