Pumor har ändrat sin dygnsrytm för att undvika människor
Nya studier på pumor i Los Angeles visar att de gör vad de kan för att undvika människor, något även studier på vargar i Sverige visat.
Studier från Norge visar att vargar undviker människor så gott det går i naturen. Det gäller även pumor i USA. I områden med mycket friluftsliv var pumorna mer aktiva på natten än pumor i mer avlägsna regioner som var mer aktiva i gryningen och skymningen, det visar ny forskning.
– Människor tycker allt mer om friluftsliv, vilket är fantastiskt. Den här flexibiliteten som vi ser i pumornas aktivitet är det som gör att vi kan dela dessa naturområden tillsammans. Pumorna gör jobbet så att samexistens kan ske, säger huvudförfattaren Ellie Bolas, doktorand vid UC Davis Department of Wildlife, Fish and Conservation Biology.
Jämförde rörelsemönster
Forskarna följde via GPS hur 22 pumor i bergskedjan Santa Monica Mountains rörde sig mellan 2011 och 2018. Kattdjurens rörelsemönster jämfördes med en stor databas från människor som valt att offentliggöra sina GPS-spårade aktiviteter.
– Studien visar på det fantastiska faktum att en population av ett stort kattdjur finns kvar i ett av världens största stadsområden. Det skulle inte vara möjligt om pumor inte kunde anpassa sig till mänsklig aktivitet på ett sådant här sätt, säger Seth Riley, avdelningschef för vilda djur i parken.
Forskarna påpekar dock att även om pumorna gör mycket för att undvika kontakt med människor så kan även vi hjälpa till. Dels genom att vara medvetna om att gryning och skymning är bästa tiden för pumornas aktivitet och dels genom att köra extra försiktigt på natten, då pumor i befolkade områden är mer benägna att vara aktiva. Många pumor dör av att bli påkörda, andra förolyckas i skogsbränder eller efter att ha fått i sig råttgift. De hotas också, precis som våra vargar, av låg genetisk mångfald (hög inavel).
Läs mer om att leva med rovdjur
- Så reagerar varg på människor som närmar sig
- WWF satsar på innovationsfond för rovdjur
- En mängd fördelar för människor med rovdjur i närheten
- Hälften av alla rovdjursattacker på människor orsakade av mänskligt riskbeteende
- Vilka länder är bäst på att skydda stora vilda djur och vad beror det på?
- WWFs naturvårdschef i Indien om landets utmaningar och synen på rovdjur
Källor: University of California och Biological Conservation