Protester mot storsatsning på fossilgas i Sverige
Någon gång i höst väntas regeringen komma med besked om en stor fossilgasanläggning får tillåtelse att kopplas in i det svenska stamnätet. I veckan arrangeras stora protester mot satsningen.
Fossilgasterminalen i Göteborg förser redan fartyg med fossilt bränsle, men protesterna gäller nu att företaget Swedegas ansökt om ett 40-årigt tillstånd att förse den svenska energimarknaden med fossilgas (av industrin kallad “naturgas”) från terminalen.
LÄS ÄVEN: • EU subventionerar fossilindustrin med 2 000 miljarder kronor
– En satsning på fossilgas måste vara långvarig för att bli lönsam och det vore ju idiotiskt med tanke på klimatkrisen. Det sämsta vi kan göra just nu är att satsa på fossilt bränsle. Vi anser inte att det ska få kopplas in till stamnätet i Sverige. Fossilgasen riskerar också att konkurrera ut biogas, berättar Sigrid Magnusdotter, talesperson för aktionen Folk mot fossilgas.
Aktionen mot planerna kommer ske 6-8 september i Göteborg med målet att uppmärksamma och stoppa fossilgasplanerna med hjälp av civil olydnad. Flera hundra personer beräknas komma till aktionen som arrangeras av privatpersoner med bakgrund i olika klimatrörelser.
Trots flera års protester, ungefär 1 000 mejl till Anders Ygeman och Isabella Lövin och ett stort antal kritiska artiklar så är det fortfarande förvånansvärt tyst om en fråga som avsevärt skulle öka Sveriges utsläpp.
– Ja det är ganska tyst från politikers håll. De har skjutit frågan framför sig. Det var en debatt i riksdagen häromdagen, men det får väldigt lite medial uppmärksamhet. Inga politiker vill heller ta aktivt i frågan, säger Sigrid Magnusdotter.
Varför tror du att det är så?
– Jag tror inte att de vill bli kritiserade av miljörörelsen. Det finns stora ekonomiska intressen bakom satsningen på fossilgas.
LÄS ÄVEN: • Sverige lånar ut 3,3 miljarder till rysk fossilgasanläggning i Arktis
Terminalen i Göteborg är inte Swedegas enda plan för fossilgas. De har en vision om åtta nya fossilgasterminaler längs med Sveriges kust i framtiden.
Läs mer om aktionen Folk mot fossilgas på https://folkmotfossilgas.earth