Prisad insektsstig visar hur det är att vara insekt
Både barn och vuxna lär sig om insekter när kunskapen sker genom lek.
En av de som prisades som Årets naturvägledning av SLU Centrum för naturvägledning var föreningen Insektslandet. De utsågs till årets ”Självguidande naturvägledning om biologisk mångfald” för deras satsning på en “insektsstig” i Årsunda, söder om Sandviken. Här har de skapat en park som är tänkt att locka barn att leka insekter och få insekter att hitta mat och boplatser.
– Vi är flera som har bakgrund som biodlare och är intresserade av ekosystemtjänster. Vi började fundera över hur vi skulle kunna få barn att lära sig mer om insekter och kom på idén att låta barnen leka insekt, berättar Marita Grufvik, projektledare och skogsscenograf på föreningen Insektslandet.
Insektsstigen leker med skalorna, gör det lilla stort och skapar upplevelser av hur det ur myrans perspektiv är att bära ett barr till stacken, att som humla kånka på en pollenboll eller hur de känns att sväva fram som en trollslända. Stigen är ett nytänkande, ambitiöst och inspirerande exempel på naturvägledning för barn och familjer. Genom en konstnärlig och lekfull upptäcktsfärd till insekternas värld förnyar Insektsstigen formatet för pedagogik om biologisk mångfald.
Paketresor till insektsstigen
De sökte och lyckades få pengar till projektet och under 2019-2020 byggdes Insektsstigen och sedan dess har föreningen och platsen välkomnat förskoleklasser och deras lärare, samt haft öppet för allmänheten. För att underlätta för skolorna har de erbjudit en paketresa där barnen får åka buss från Sandviken till området och dessutom fått material och insektshotell med sig hem, förutom upplevelserna.
Insektsstigen består av ett område med en grusad väg som är lätt att ta sig fram på. Längs vägen finns stationer med olika aktiviteter, anpassade efter barn som leker att de är små som insekter.
– Vi har till exempel en station för humlor. Där finns en halmbal och information till lantbrukare om att det är en bra boplats för många humlor. Det finns också en labyrint som ska påminna om ett gammalt sorkbo, som humlor gärna bor i. Där finns olika kammare med exempelvis sorkbajs, larver och ägg, säger Marita Grufvik.
Även för insekter
Barnen kan också flytta pollenkorn mellan stora blommor för att lära sig hur pollineringen går till. Runt stigen finns det gott om växter som humlor och andra insekter uppskattar.
– Vi försöker också skapa en bra miljö för insekterna och visa var som är bra för dem så att besökarna kan se vad de kan göra i sin trädgård. Det blir lite som en utställning samtidigt.
Barnen tar över rollen som guide
På en annan station får barnen leka trollsländor. De kan sätta på sig ett par vingar och sedan flyga iväg (åka linbana) över marken.
– Vi berättar att trollsländor kan flyga dubbelt så snabbt som barnen åker – det brukar de tycka är häftigt. Vi fiskar också upp trollsländelarver från en damm i området för att visa hur trollsländorna ser ut innan de är färdigutvecklade.
Har ni uppfattat något om vad barnen får med sig för tankar efter ett besök hos er?
– Ja, de tycker det är fantastiskt roligt. Vi har flera exempel på hur de sedan tjatar på familj och släkt att de ska komma dit på sommaren. Då händer det att barnen guidar föräldrarna. Det är ett fantastiskt betyg på att barnen lärt sig när de lekt.
Vad får de vuxna med sig?
– Man märker att de blir väldigt aktiva. De vuxna gör saker med sina barn och är med och leker. Jag ser det som att det blir som ett alibi för vuxna att leka. Vi har till exempel en 85-åring som kommer hit varje sommar och åker linbana.
Behövs för att öka kunskapen
Marita Grufvik berättar också att de får lära besökare mycket om insekter. Många har nästan ingen kunskap alls om dem och det är många myter och skrönor som de får sticka hål på.
Vad händer framöver med Insektsstigen?
– Vi har fått nya projektmedel för att jobba med barngrupper och kommer testa att jobba med teater. Vi ska sätta upp en interaktiv teaterpjäs.
Läs även
• Årets naturvägledningar vill öka kontakten med naturen
• Biosfärområde Vattenrikets långa satsning på naturvägledning
• Många fördelar med utomhuslärande – lärare behöver stöd
• Pris till naturvägledare som får ut nya grupper i naturen
• Naturskolan som skapat en efterfrågad mötesplats