Island fortsätter sin kommersiella valjakt trots protester från många håll och i år togs fler valar än på mycket länge. Nu ökar dock kritiken i styrka och det börjar komma tecken på att landets valjakt kanske kan komma att minska eller till och med stoppas.
I år dödades 184 valar i isländska vatten, 155 sillvalar och 29 vikvalar. Det är första gången någonsin som företaget Hvalur jagar hela sin kvot på 154 djur på en säsong och företaget kunde dessutom överstiga kvoten eftersom det hade valar “till godo” från förra året. I fjol gick företaget back ekonomiskt runt en miljard kronor på sitt valfiske. En av anledningarna till att det fortfarande fiskas val är turismen.
Det höjs numera allt fler röster för att Island helt ska sluta med valjakten. Katrín Jakobsdóttir, som är ledare för det isländska vänsterpartiet, tycker att Island helt ska sluta jaga val.
– Alla argument talar för att sluta med valjakt. Vi ser inga ekonomiska fördelar med valjakt, det finns ingen bra marknad för det. Det påverkar vår turism, människor säger att de inte kommer till Island på grund av valjakten. Jag anser också att det finns starka miljömässiga argument mot valjakt, säger Katrín Jakobsdóttir till Sveriges Radio.
Valjakten påverkar dessutom relationerna med andra länder. USA:s president Barack Obama har till exempel kritiserat Islands kommersiella valjakt och Islands utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson menar att jakten stänger ute Island från konferenser om havsfrågor och att miljöorganisationer jobbar för att Island ska drabbas av hårdare sanktioner. Han säger nu att Island bör överväga att åtminstone minska omfattningen av valfångsten.
Island och Norge är de enda länderna som öppet trotsar den internationella valkommissionens förbud mot valjakt som infördes 1986. Japan däremot jagar val “i forskningens namn”, men där minskar valköttsätandet och valjägarna har svårt för att få byten.
Källor: Islandsbloggen och Sveriges Radio