Under fjolårets rekordvarma sommar beräknas 1 500 personer fler ha dött av värmen i Frankrike och i Sverige kan det har rört sig om 600 fler dödsfall. Nu är ett nytt högtryck på väg in över stora delar av västra och centrala Europa som kan ge rekordtemperaturer på flera håll.
Temperaturen i Spanien, Tyskland och Frankrike kan stiga till ungefär 40 grader i början av veckan och vara till i början av juli. Långtidsprognoserna visar också att det återigen kommer bli väldigt varmt i juli och augusti i år. Kanske till och med lika varmt och torrt som under 2018.
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn har gått ut med en varning till lokala myndigheter, sjukhus och ålderdomshem om att vara beredda.
LÄS ÄVEN: • Fler träd avgörande för att kyla ned allt varmare städer
I fjol dog 1 500 personer mer än normalt i Frankrike under juli och augusti på grund av värmeböljan. Den orsakade också försämrade skördar, att kärnkraftverk fick stängas ned, fler skogsbränder och att floden Rhen och många andra vattendrag i stort sett torkade ut helt vilket slog hårt mot fiskar och andra vattenlevande organismer.
LÄS ÄVEN: • Temperaturökning i Sverige dubbelt så stor som globalt genomsnitt
Även om inte varenda värmebölja kan kopplas till den globala uppvärmningen så ökar risken i takt med att planetens temperatur stiger. 2018 års värmebölja i Europa berodde på klimatkrisen enligt The World Weather Attribution initiative. De menar också att det är något vi kommer få vänja oss vid:
– Vi beräknar att risken för sådan hetta eller ännu värre är mer än dubbelt så stor idag jämfört med om mänsklig aktivitet inte hade påverkat klimatet. När globala medeltemperaturer fortsätter öka kommer värmeböljor bli ännu vanligare.
LÄS ÄVEN: • Global uppvärmning gör orkaner större och kraftigare
Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration var 2018 det fjärde varmaste året som uppmätts, efter 2016, 2015 och 2017.
Källor: CNN och The Guardian