Under 1980-talet såg det mörkt ut för bergsgorillorna (en underart till den östliga gorillan). Det fanns bara ungefär 254 individer kvar i världen och det såg ut som att de snart skulle utrotas. Idag är läget ett helt annat.
Även om det nu, 30 år senare, fortfarande bara finns 880 bergsgorillor i deras tre habitat Rwanda, Uganda och östra Kongo-Kinshasa, så ser det allt ljusare ut för arten. Mycket tack vare det arbete som Dian Fossey la ner för att uppmärksamma artens situation. Fossey mördades 1985, men hennes självbiografi “De dimhöljda bergens gorillor”, som även blev film med Sigourney Weaver i huvudrollen, gjorde att världen fick upp ögonen för bergsgorillorna och att de hotades av tjuvskyttar och sjukdomar från människor.
Sedan dess har stationen Gorilla Doctors växt till ett team med 15 veterinärer som i snitt räddar en bergsgorilla i månaden. Dessutom har artens status i området höjts avsevärt. Redan år 2000 omsatte turismen i Rwanda över 420 miljoner kronor, mycket tack vare bergsgorillorna. 2013 var samma siffra 2,1 miljarder kronor.
2005 började Rwandas turistmyndigheter att anordna fester för nyfödda gorillaungar. Årets event, som innehöll uppträdanden av dansare och rwandiska popstjärnor, lockade nästan 500 internationella gäster och ungefär 40 000 personer från lokalbefolkningen.
Just nu ser allt bra ut för bergsgorillorna, men Gorilla Doctors är på sin vakt. Eftersom djuren visat sig mottagliga för mänskliga sjukdomar finns en oro att farligare smittor ska drabba dem i framtiden. Med ett stort team veterinärer, god beredskap och politiker som inser värdet av gorillorna kommer de förhoppningsvis fortsätta sin positiva utveckling.
Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
Källa: National Geographic