Gå till innehållet
Drönarbild över området.

Drönarbild över området.

Populärt område av “nationalparks­klass” hotas av avverkning

Ett dramatiskt bergslandskap med unika och akut hotade arter riskerar att förstöras av avverkningar, men protesterna tilltar och ett omfattande förslag för naturreservat har tagits fram.

Strax utanför Strömstad ligger Löveråsfjället – ett av kommunens största och mest artrika skogsområden. Här finns gamla tallnaturskogar, branta sluttningar, ett dramatiskt bergslandskap och dessutom suboceaniskt klimat vilket ger livsmiljöer åt unika arter. Men platsen saknar skydd och delar av det har redan avverkats. Bland annat intill Sveriges enda kända växtplats för svampen Caesiodiscus populicola.

Svampen Caesiodiscus populicola.

– Vi har inte råd att förlora fler viktiga livsmiljöer i detta unika och värdefulla skogsområde. Det är mycket beklagligt att en svampart som aldrig tidigare hittats i Sverige nu har påverkats av en avverkning innan en utredning om dess ekologiska krav och skyddsbehov ens har hunnit genomföras. Löveråsfjället måste skyddas nu, säger Sten Brodén, talesperson i skogsfrågor, Naturskyddsföreningen Strömstad.

Vill se skydd för område med akut hotade arter

Kampen för att rädda det som finns kvar drivs av Naturskyddsföreningen i Strömstad. De har skickat in ett förslag om hur ett 800 hektar stort naturreservat för området kan se ut och som skulle skydda hela 128 naturvårdsarter, varav 50 rödlistade. Bland de många sällsynta arterna som har påträffats finns bland annat de akut hotade lavarna trådöga, snabelsporlav och västlig gytterlav, samt flera starkt hotade arter – exempelvis örtlav. ädellav och grynlav. Flera av de hotade lavarna behöver hög luftfuktighet och skulle inte överleva en avverkning av skogen runtomkring. Även fjärilen fetörtsblåvinge, som endast finns på fyra platser i landet, har setts i området.

I området finns dessutom flera registrerade nyckelbiotoper, fåglar som fiskgjuse, tjäder, nattskärra, talltita och tretåig hackspett. Bland träden finns gott om tallar i åldern 200-350 år och ett exemplar som troligen är 450 år gammal.

Avverkning vid vandringsled.

Avverkningen som gjorts ligger precis intill en populär vandringsled.

Dessutom är Löveråsfjället ett populärt friluftslivsområde och den populära Bohusleden och Kuststigen går genom området. Tragiskt nog har det på sina håll dock avverkats enda fram till stigen.

– Turister vill besöka vacker natur, inte kalhyggen och fragmenterade skogslandskap. Varje avverkning här vid Löveråsfjället innebär förlust av viktiga livsmiljöer både för oss människor och de arter som lever där, säger Sten Brodén.

Väg och avverkad skog i ett skogslandskap på västkusten.

Skogsväg åt skördarna i en förberedelse för avverkningar.

Område av “nationalparksklass”

Nu vill Naturskyddsföreningen att Strömstads kommun, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen tillsammans med lokala markägare “tar sitt ansvar för att bilda ett stort naturreservat och säkerställa att detta unika landskap bevaras för framtiden”.

– Det är nu av största vikt att myndigheter, markägare och lokala aktörer samverkar för att skydda Löveråsfjället. Detta område är av nationalparksklass och Sverige har ett stort ansvar att bevara dess unika natur- och friluftsvärden för framtida generationer, säger Eva Marie Rödström, ordförande för Naturskyddsföreningen Strömstad.

Mer att läsa